”Jag bloggar så länge det är roligt”

Text: Maria Österlund
Foto: Sandra Snellman
Artikel publicerad: 25.03.2014

19-åriga Heidi Knuuttila studerar till medieassistent i yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Hon har bloggat i snart fyra år. Hennes blogg finns på adressen haaidis.blogspot.fi.

Varför började du blogga?

– Det var när grundskolan tog slut. Jag är en kreativ person som fotograferar mycket. Jag ville ha en kanal att nå ut med det jag gör.

Vad har du för tema på din blogg?

– Jag har inget tema. Kanske kunde man kalla det lifestyle (livsstil). Jag skriver och lägger upp bilder om mode, träning och fotografering. Jag tycker om många saker och bloggen berättar om mitt liv.

Du går i svensk skola och talar svenska med din mamma, ändå bloggar du på finska. Varför?

– Jag skriver på finska för att jag når ut till flera läsare på det sättet.

Har du någon nytta av bloggen eller är det bara en hobby?

– Det här är nog en hobby, inte något jag lever på. Men visst är det bra för mig om jag har många läsare. Om det någon månad har varit riktigt många på bloggen kan jag förtjäna en liten summa pengar. Jag kan också få någon produkt om jag har avtal med något företag. Jag har till exempel fått skorna jag har på mig.

Hur är det med reklam på bloggar?

– Det är väldigt olika. En del bloggar har ingen reklam alls, andra har massor. På min blogg finns det lite reklam.

Kan man lita på det som står i bloggen, eller skriver bloggare vad som helst för att de får betalt?

– Det är säkert olika. Jag skriver inte positivt för att någon ber mig, eller för att jag får något.  Om jag inte gillar en produkt skriver jag ingenting alls. Jag skriver bara det jag själv vill.

Hur ofta uppdaterar du din blogg?

– Varannan dag, eller några gånger per vecka. Men det får inte bli något tvång. Jag vill känna mig inspirerad när jag skriver i bloggen.

Brukar läsare ta kontakt med dig?

– Ja, det är ganska många som kommenterar det jag skriver. De flesta är vänliga. Några kommer med frågor. En del vill ha tips om träning. Jag försöker svara på all post jag får. Jag tycker det hör till när man bloggar. Ibland skriver någon något elakt. Då brukar jag svara sakligt eller så svarar jag inte alls.

Vad ger du för råd till den som vill starta en blogg?

– Jag tror att bilderna är viktiga. De ska vara stora och av bra kvalitet. Bloggens utseende, alltså layout, är också viktig. Jag tycker att bloggen inte ska ha så mycket annonser, men där tycker folk olika. Sen gäller det att hitta sin grej, vad man vill skriva om. Jag tror att det är viktigt att man är sig själv. Man ska vara personlig utan att berätta för mycket.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)