Jag gör gärna glada inslag!

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 29.03.2017

Mika Tommola jobbar som journalist på MTV:s nyhetsredaktion. Mest känd är han för att göra det lättsamma inslaget som sänds sist i sändningen.

Har du alltid gjort bara roliga inslag?

– Nej, jag har jobbat som vanlig reporter både på inrikes- och utrikesredaktionen också. Jag jobbade i sju år med utrikesnyheter. Jag fick en känsla av att jag gjorde nyhetsinslag om saker jag inte riktigt kände till. Jag gjorde till exempel inslag om kriget i Jugoslavien men jag hade aldrig varit där. Jag gjorde nyheter av material som andra hade filmat och genom andras intervjuer. Det kändes fel.

– Sedan bytte jag till inrikesredaktionen. Det passade mig bättre för då hade jag möjlighet att träffa människor direkt och jag kände till mitt material.

Hur började du göra dessa lätta inslag?

– Jag fick i uppdrag av min chef att göra en liten trevlig grej för många år sedan. Jag tyckte om det och fick flera liknande uppdrag. För 15 år sedan märkte jag att jag nästan bara gör sådana. Nu gör jag 2-3 slutklämmar per vecka. Det passar mig jättebra.

– Jag tycker om att göra inslag om positiva saker. Det finns mycket som är dåligt i världen, men en stor del av oss finländare har det bra. Det är trevligt att göra saker som kan göra tittarna glada.

Hur får du idéer till inslagen?

– Jag har förstås en del idéer själv. Men människor hör också av sig och kommer med förslag. Jag får många mejl varje dag. Jag försöker svara på alla, men jag kan inte förverkliga alla idéer. Jag väljer ut något som jag tror kan intressera våra tittare.

Hurdan är en bra grej?

– Eftersom Tians nyheter syns i hela landet får ämnet inte vara för lokalt. Det ska intressera många av våra tittare. Det får gärna vara humoristiskt och innehålla någon överraskning. Djur som gör något intressant är ofta bra.

Varför är du ofta själv med i dina inslag?

– Jag har min egen stil att jobba som fungerar för mig. Oftast är jag själv med för att visa att det inte är så farligt och att man inte behöver vara blyg och spänd inför kameran.

Berätta om några minnesvärda inslag!

– Jag gjorde ett inslag från finska mästerskapen i ballongflygning. Jag och kameramannen var uppe i en av ballongerna. Vi ville flyga lågt för att få bra bilder. Men ballongen sjönk oväntat fort och höll nästan på att krascha. Det var spännande men allt gick bra och det blev ett intressant tv-inslag.

– En annan gång skulle jag göra ett inslag med Antti Tuisku. Jag bad Antti lära mig några danssteg. Han visade och jag försökte göra lika. Det gick nte så bra. Men Antti sade att det är fint att jag försöker och att det säkert krävs en viss skicklighet att vicka på höften så där fel. Den kändes ju bra i alla fall.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)