”Jag hatar elastan”

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 30.08.2017

Outi Pyy är ett modeproffs som kallar sig trashionista. Hon föreläser och har en blogg där hon talar om hur man kan syssla med mode fast man bryr sig om naturen. Hon är utbildad sömmerska och jobbar på second hand-affären Fida.

Berätta om din blogg!

– Jag började blogga redan för tio år sedan. Via bloggen ger jag människor information så att de kan göra vettiga val. Många vill konsumera vettigt, men de vet inte hur de ska göra.

– Jag skriver om lopptorg, hur man kan göra om sina kläder och hur man ska sköta sina kläder.

–Våra kläder påverkar miljön mycket. Det går åt mycket vatten till tillverkningen och till tvätten av kläder. En stor del av kläderna tillverkas i länder där det är ont om vatten.

Du säger att återanvändning inte fungerar?

– En stor del av kläderna går inte att återanvända, de är bara skräp! Det beror på att dagens kläder ofta är av dålig kvalitet och innehåller elastan. Elastan är ett gummiaktigt material som gör att man inte kan återanvända tygets fibrer. Jag hatar elastan!

– Men kläder av till exempel ren bomull går bra att återanvända. Kläder av bra kvalitet kan också säljas vidare. Ungefär tio procent av kläderna som samlas in säljs på nytt.

Borde vi sluta att använda kläder med elastan?

– I vissa plagg kan elastan behövas, till exempel i underkläder. Sådana kläder ska man använda så länge som möjligt, och inte köpa nytt hela tiden. Då uppstår det inte onödigt avfall.

Hur ska man göra om man gillar kläder men också bryr sig om miljön?

– Det viktigaste är att man lär sig sköta sina kläder så att de håller länge. Man ska tvätta dem rätt och reparera om något går sönder. Man behöver kanske inte heller tvätta kläderna så ofta. Ibland kan det räcka att vädra dem i friska luften. När man tvättar ska man välja tvättmedel som är miljövänligt.

– Klokast är det att köpa använda kläder, på lopptorg eller i second hand- affärer. Äldre kläder är ofta gjorda av bättre material än dagens kläder.

– Kläder var dyrare förr om man jämför med vad folk förtjänar. Kläderna är billigare nu för att materialen är sämre och för att de tillverkas i länder där arbetarna får dålig lön och där det inte finns lagar som skyddar miljön.

– Kläder som man inte använder men som är i bra skick kan man lämna till återanvändning. Alla kläder som är tillverkade före år 2000 ska man lämna till återvinning, för sådana görs inte längre. Nyare kläder i dåligt skick kan man lägga direkt i soppåsen.

Men gamla kläder känns kanske inte så trendiga. Hur gör man då?

– Trender är inget man behöver följa. Det gäller att hitta sin egen stil och tycka om sig själv. Då kan man klä sig snyggt utan att bry sig om trender. Trender finns bara för att försöka få oss att köpa mera.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)