Jag vill göra kvinnor glada!

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 01.03.2017

Mallu Olsson är en klänningsdesigner från Pargas. Hon är känd för sina klänningar med bra passform och fototryck.

När bestämde du dig för att bli designer?

– Jag visste redan som 14-åring att jag vill bli kläddesigner. Min mamma sydde så jag lärde mig hantverket hemma redan som ung.

Men du skaffade dig en annan utbildning?

– Ja, jag utbildade mig till frisör och make up-artist. Jag tycker ändå yrkena är ganska nära varandra. Det handlar om att göra människor glada, antingen med frisyrer och make up eller som nu med kläder.

Du började med att sy kläder på beställning men nu har du ditt eget klädmärke? Hur gick utvecklingen?

– Jag insåg att det fanns en efterfrågan på klänningar med bra passform. Medan jag gjorde kläder på beställning samlade jag på mig mått av många kvinnor. På basis av dessa mått kunde jag göra mönster till klänningar som passar den finländska kvinnan. Mina klänningar sitter snyggt på kvinnor i olika storlekar och med olika slags figur.

Hur ser den klänningen ut?

– Det gäller att betona vissa saker och gömma undan andra en aning. De flesta kvinnor vill gömma undan sin mage och sin stjärt. Jag märkte att det är snyggt att göra en klänning med kort rygg, då ser också benen längre ut. Klänningen ska få kvinnan att känna sig så snygg som möjligt.

Du är känd för klänningar med fototryck, hur kom du på det?

– Det var svårt att hitta tyger som jag gillade. Småningom började jag samarbeta med fotografer och skapade tyger med fototryck.  Jag har bland annat skapat klänningar med bilder av Aura å i Åbo, Åbo svenska teaters hus och domkyrkan i Helsingfors.

Varför gör du just klänningar?

– Jag tycker klänningen är ett bra plagg. Den är enkel att bära, man behöver bara ha strumpbyxor och en stickad tröja till så är man klädd. Man kan också variera finhetsgraden med hjälp av olika skor och smycken. Jag tycker man kan ha klänning både till vardag och till fest.

Hurdana kläder vill kvinnor ha?

– Finländska kvinnor vill ha praktiska och bekväma kläder. Mode är inte så viktigt, det är viktigare med en egen stil.

– Den finländska kvinnan är ingen prinsessa men hon vill ändå vara snygg. Det ska inte vara mycket utsmyckningar och spetsar men det får gärna vara kvinnligt. De finländska kvinnorna är inte tråkiga, kläderna får vara lite roliga, kanske ha någon speciell detalj.

Hur ser vårens klänningar ut?

– Det blir pigga färger. Vi behöver färger för de piggar upp. I vår kommer det inte nya tyger med fototryck, i stället blir det mera målade färggranna tyger.  Det kommer till exempel klänningar med mycket ljusrött, avslöjar Mallu Olsson.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)