Julsånger gör oss gott!

Text: Petri Kiuttu
Foto: Antti Rintala
Artikel publicerad: 04.12.2019

Riitta Kallionrinne kallas för Julradions mor. För 17 år sedan fick Kalliorinne en idé om en radiokanal som spelar bara julmusik.

År 2003 startade församlingarna i huvudstadsregionen kanalen Jouluradio. Det blev snabbt en succé.

Vad är jouluradio?

– Det är en radiokanal som spelar bara julmusik. Där spelas julsånger utan paus fram till trettondag den 6 januari 2020. Vi har inget program med programledare och ingen reklam. Via internet hörs kanalen året runt. Via nätet kan man alltså lyssna på julmusik till exempel när man eldar midsommarbastu.

Hur kom julradion till?

– Jag fick idén till en kanal som spelar julmusik under den tid när julsånger inte var moderna. Idén var min, men det här är nog ett samarbete. Det är fint att julradion har klarat sig och varit populär alla dessa år. Det krävs ändå planering och förnyelse. Vi har spellistor som byts och vi förnyar oss med jämna mellanrum. Jag har nog gett allt mitt kunnande åt julradion.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är utbildad till barnträdgårdslärare. Jag studerade på lärar- utbildningen i Kajana som hör till universitetet i Uleåborg. Jag är en sådan som fort blir ivrig så jag beslöt att också gå en radiokurs. Efter kursen lyckades jag bli radiojournalist på Yle. Efter det började jag jobba för kyrkan.

Vem är det som lyssnar på den här julradion?

– I fjol hade vi närmare 800 000 lyssnare per vecka. Julradion är särskilt populär i huvudstadsregionen. Det här är faktiskt den femte populäraste radiokanalen i Finland.

Vilka sånger är populärast?

– Vesa-Matti Loiris Sydämeeni joulun teen, Katri Helenas Joulumaa och Samuli Edelmans Maa on niin kaunis spelas mest. En annan populär sång är Leevi and the Leavings Jossain on kai vielä joulu.

På www.julradion.fi spelas också julmusik från Svenskfinland och Skandinavien.

Varför vill människor lyssna på julsånger?

– Jag tror att julsånger gör oss gott! Jag anser att det är ett julens under att jag själv alltid orkar bli inspirerad av julsånger och den här julkanalen.

Jouluradio hörs på radion på 27 orter och på nio kanaler på internet. Man kan lyssna på julradion via adressen www.jouluradio.fi. Söndagen den 15.12 firas den nationella julsångsdagen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)