Katten behöver ett hem för hela livet

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 24.06.2020

Katten är det vanligaste keldjuret i Finland. Många människor blir förtjusta i kattungar. De tänker kanske att katten klarar sig ensam i naturen när den är vuxen. Men så är det inte. Alla katter behöver ett hem hos en människa.

Man ska inte ta en katt utan att tänka efter ordentligt. En katt kan leva i 20 år. Katten behöver ett hem och skötsel under hela sitt liv. Katten behöver få mat regelbundet. Det behöver också kärlek och en trygg omgivning.

En del människor kanske tänker att katten klarar sig i naturen över vintern. Men det här stämmer inte. Katten hör inte hemma i Finlands natur.

Ta inte en sommarkatt!

Ute i Finlands natur lever flera tusen katter som inte har något hem. Det finns faktiskt väldigt många sådana katter.

En del människor tar en katt till keldjur bara för sommaren. De tar kanske katten när de är på sommarstället. Man brukar kalla sådana katter för sommarkatter. Men det här är ett stort problem. Sommarkatten som lämnas kvar på hösten när familjen åker bort från sommarstället, klarar sig dåligt på vintern.

Katterna kan frysa så att de blir sjuka och skadade. Katter som lever i naturen kan få många sjukdomar.

Övergivna katter hittar inte tillräckligt mycket mat i naturen. De är hungriga och magrar mycket. Många av de övergivna katterna dör under vintern, antingen av svält eller av någon sjukdom. Det här är sorgligt och onödigt.

Katten behöver ett gott hem

Det föds många kattungar på våren och sommaren. De här kattungarna förtjänar alla ett gott hem där de får stanna hela livet.

Kattungen ska vara fjorton veckor gammal innan den kan flytta till ett nytt hem. Då är ungen så stor att den inte längre behöver mjölk från sin mamma. Då har kattungen också redan fått maskmedel den ska ha.

Kattmamman lär sina ungar många saker när de är små. Det här hjälper kattungen att klara sig i sitt nya hem. När kattungen är tillräckligt gammal kan den också använda sandlådan, alltså kattoaletten. Ungen har också lärt sig att hålla sig ren.

Ägaren har ett ansvar

Finlands lag säger att katter inte får röra sig fritt utomhus där det bor mycket folk. En katt som springer lös kan lätt bli under en bil eller skada sig på annat sätt.

Det finns människor som gör illa åt katter som springer fritt. En katt kan också döda fåglar eller ekorrungar.

Kattens ägare har alltid ansvar för sin katt.

Katten bör steriliseras

Det är klokt att låta operera katten så att den inte kan få ungar. Veterinären kan göra den här operationen både på honkatter och hankatter.

En katt som inte är steriliserad kan få ungar i naturen. Ungarna växer upp och får nya ungar. Det betyder att problemet med hemlösa katter växer.

Lättare hitta ägaren om katten har chip

Det är klokt att märka katten med ett id-chip. Kattens ägare blir orolig om katten rymmer. Om katten är ID-märkt med ett mikrochip är det lättare att hitta ägaren. Det kan ju hända att någon annan än ägaren hittar katten.

Katten märks med ett litet mikrochip som sätts under huden på katten. Det gör inte ont att sätta dit chipet. Chipet stör inte heller katten på något sätt.

Med hjälp av chipet får man reda på vem som äger katten. På det sättet är det enklare att för en bortsprungen katt att få komma hem igen.

Katten ska vaccineras

Kattägaren ska följa med hur katten mår. En katt hålls frisk när den får rätt sorts skötsel. Man ska regelbundet undersöka hur katten mår. Om katten verkar sjuk eller har skadats ska man föra den till veterinären.

Det är också bra att vaccinera katten mot en del sjukdomar. När katten är vaccinerad mot en sjukdom får den inte just den sjukdomen. Man kan bland annat vaccinera mot kattinfluensa.

En katt som rör sig fritt utomhus kan få parasiter och sjukdomar. En del av dessa kan smitta till människor. Det här är en orsak till att det är klokt att hålla katten inomhus eller rasta den ute i en sele.

Katten mår bra och lever lycklig när den har ett hem året runt. En katt som hålls hemma gör inte ägaren orolig och den retar inte heller grannarna. Då har också kattägaren gott samvete. Kattägaren kan då ha det trevligt tillsammans med sin katt.

katter
Katter kan vara goda vänner med andra katter.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)