Kirsti Oksanen planerar blomplanteringar hela året

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 28.06.2017

Kirsti Oksanen gör planerna för sommarblommorna i Helsingfors. I år har hon planerat många blåvita planteringar eftersom Finland firar 100 år.

Alla sommarblommorna planterades ut senast vid midsommar. Nu kan Oksanen ta semester. Genast efter sommaren börjar planeringen igen, för nästa års sommarplanteringar.

Var kan man se de blomplanteringar du planerar?

– Jag planerar blommor för parker och torg runt om i staden. Jag planerar planteringar också för många av stadens offentliga byggnader, för deras gårdar och balkonger. En del blommor planteras på marken, men många planteras i stora krukor. Vi vill att blommorna ska finnas där många människor rör sig.

Hur mycket blommor planteras ut?

– Varje sommar planteras ungefär 100 000 blommor ut i huvudstaden. Vi börjar med violer, pärlhyacinter och tulpaner på våren. Sedan följer sommarblommorna. Vi har många olika slags sommarblommor. Och till hösten planterar vi ut ljung av olika slag och andra växter som tål lite kyla.

Varifrån kommer blommorna?

– Nästan alla blommor odlas i våra egna växthus som finns i närheten av Olympiastadion i Helsingfors.

Satsar staden mera eller mindre på blommor nu än tidigare?

– Jag har planerat stadens sommarblommor sedan 1992. Det satsades nog mera på blommor förr. År 2000 när Helsingfors var kulturhuvudstad satsades det extra mycket. Nu finns det mindre pengar för blommor, men staden vill ändå satsa på ganska mycket blommor.

– Blomsterplanteringarna varierar beroende på var de finns och beroende på om det ordnas särskilda evenemang i staden. I miljöer med gamla byggnader brukar vi ha gammaldags blommor. Utanför moderna byggnader har vi modernare blomsterarrangemang. I år firar vi Finlands 100-årsjubileum. Det betyder att en stor del av blommorna i sommar är vita eller blå.

Vilka är dina egna favoritblommor?

– Jag tycker om stora dahlior, pelargoner och blåsalvia.

Kan du ge några tips om lättskötta sommarblommor?

– Det säljs många slags blomplantor och de flesta är bra. Det är ändå klokt att se till att man får kraftiga plantor, då har man länge glädje av blommorna. De allra billigaste och minsta blomplantorna kanske inte håller hela sommaren.

– Om man ska ha blommorna på ett soligt ställe rekommenderar jag till exempel pelargoner, tagetes eller petunia. Om man har blommorna på ett skuggigt ställe passar det bra med snöflinga, begonia eller fuchsia.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)