Konstnären är otrygg men fri

Text: Petri Kiuttu
Foto: Olli Häkkinen
Artikel publicerad: 17.06.2014

Jarkko Martikainen är mycket bra på att göra sånger, kanske en av de mest begåvade i Finland. Hans finska texter är finurliga och innehåller ofta svart humor. Också kända artister har spelat in Martikainens sånger. En av dem är veterankonstnären Vesa-Matti Loiri.

Din senaste skiva heter Koirien taivas (hundarnas himmel). Vad menar du med det?

– Många olika saker. En vän berättade att han förstod att han var lycklig när han rodde ensam vid sommarstugan. Det var bara ett ögonblick. Den sak som gör en människa lycklig kanske inte gör en annan lycklig. Var och en måste hitta sin egen hundarnas himmel, och varje dag på nytt.

Du jobbar som fri konstnär. Hurdan är konstnärens vardag?

– En konstnärs vardag påminner om en företagares vardag. Det finns inget skyddsnät. En konstnär måste vara flitig. Den som vill festa och leva konstnärsliv märker att pengarna kan ta slut ganska fort. Jag är nöjd och glad över att jag har spelningar och möjligheter att jobba. Jag kan nog rekommendera konstnärslivet. Det erbjuder mycket frihet, men däremot är det dåligt med tryggheten och regelbundenheten.

Har du en klar rytm i ditt jobb?

– Nej jag har inte något väldigt regelbundet inskrivet i kalendern. Nästan varje dag är ändå något slags arbetsdag för mig, också de dagar då jag inte gör något konkret. Då arbetar mitt undermedvetna. Största delen av musiken och texterna blir numera ändå till dagtid. Jag vaknar inte mitt i natten för att skriva ner idéer jag plötsligt får.

Du skriver också för andra artister. På vilket sätt är det annorlunda än att skriva för sig själv?

– Jag skrev den första beställda låten för Timo Rautiainen. Efter det har jag gjort låtar också för Freeman och för Vesa-Matti Loiri. Jag har inte alltid gillat att skriva på beställning. Det är svårt att skriva för andra.

Anser du att du tar ställning med din musik?

– Jag skriver om ämnen som känns viktiga. En del av låtarna är lite politiska. Många av låtarna har publicerats fast jag till en början har skrivit dem bara för mig själv.

Finns det något helt nytt som du ännu vill göra?

– Min dröm är att skriva en låt som lever kvar i hundra år. Kanske det är en dröm som alla musiker har. En sång som lever så länge att människor kanske inte längre minns vem som har gjort den. En sådan sång är så stark att det inte längre spelar någon roll vem som har gjort den.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)