Grisfilé med äpple och honung
för 4 portioner behöver du:
Ungefär ett halvt kilo gris innerfilé
(det går också bra med ytterfilé eller kassler)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja för stekning
1 matsked färsk rosmarin eller timjan
1 deciliter vatten
½ matsked buljongpulver eller ½ tärning grönsaksbuljong
150 gram crème fraîche
1 till 2 matskedar senap
lite honung
2 till 3 höstäpplen i klyftor
salt och peppar
Gör så här:
• Finhacka lök och vitlök. Skär köttet i skivor.
• Bryn köttet i olja i en stekpanna.
Ställ sedan köttet åt sidan.
• Lägg lök, vitlök och rosmarin i stekpannan.
Bryn tills löken är mjuk men inte har
blivit brun.
• Tillsätt senap och häll i vatten och buljong-
pulver.
• Lägg köttbitarna tillbaka i stekpannan och
tillsätt crème fraîche och äppelklyftor.
• Smaksätt med honung, salt och peppar.
Låt puttra försiktigt i ungefär 5 minuter.
Du kan känna efter med en gaffel eller
tandpetare att köttet är genomstekt och
äppelklyftorna mjuka.
• Servera gärna med rostade rotfrukter.
Rostade rotfrukter:
Ungefär 1 liter rotfrukter (till exempel morot, palsternacka, potatis)
1 matsked honung
2 matskedar olivolja
2 matskedar färsk timjan eller rosmarin
salt och svartpeppar
• Sätt ugnen på 220 grader.
• Skala och tärna rotfrukterna.
• Sätt rotfrukterna i en ugnsfast form.
• Ringla över olivolja, honung och
smaksätt med salt, svartpeppar och
timjan eller rosmarin.
• Rosta rotfrukterna i ugnen i ungefär
en halv timme. Rotfrukterna ska få
lite färg och bli mjuka.
• Det är bra att röra om rotfrukterna
med jämna mellanrum när de är i ugnen
så de får en jämn yta.
Recept Finlands svenska marthaförbund