Laga en god fransk efterrätt

Text: Maria Österlund
Foto: Karin Lindroos/Finlands svenska marthaförbund
Artikel publicerad: 12.09.2018

Clafoutis är en fransk efterrätt. Den görs genom att bär eller frukt läggs i en ugnsform och en smet hälls över. Sedan gräddas allt i ugnen.

Clafoutis kan serveras både som mellanmål och som efterrätt. Servera med en klick vispad grädde.

Ta den frukt eller de bär som är i säsong.

Du behöver:

• 4 plommon eller 3 dl körsbär eller 2 äpplen eller 2 päron

Till smeten behöver du:

• ½ deciliter vetemjöl

• ½ deciliter socker

• 1 deciliter mjölk

• 2 ägg

• 25 gram smält smör eller 2 matskedar olja

• Vispad grädde till servering

Du behöver dessutom:

4 ugnssäkra portions formar eller muggar

Gör så här:

Förbered frukten. Plommon: Halvera plommonen och ta bort kärnan. Skär sedan i bitar. Körsbär: Halvera körsbären och ta bort kärnan. Äpple och päron: Skala äpplena eller päronen och ta bort kärnhuset. Tärna fruktköttet.

Blanda mjöl och socker i en skål.

Vispa ner mjölk, ägg och fett i smeten.

Smörj formarna med olja eller smör.

Fördela frukten i formarna.

Häll över smeten och ställ formarna i ugnen.

Grädda i cirka 20 minuter i ugnen på 175 grader.

Clafoutis kan även tillagas i en pajform eller annan ugnsfast form. Men då ska du ta dubbelt så mycket frukt och smet.

Recept: Sofia Grynngärds

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning