Lego är en hobby också för vuxna

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 31.12.2021

Legoklossar är en dansk uppfinning som är över 70 år gammal. Ordet lego kommer från de danska orden leg godt. Leg godt betyder lek bra.

Den danska snickaren Godtfred Kristiansen hittade på lego i slutet av 1940-talet. Till Finland kom legobitarna på 1950-talet. Idag är leksaksföretaget Lego känt över hela världen.

Både barn och vuxna bygger med lego. En del som bygger med lego har legobitar som är från deras föräldrars barndom.

Legoutställning i Uleåborg

En utställning med lego visas i Norra Österbottens museum i Uleåborg. Många tror att lego bara är en hobby för barn. Utställningen visar att vuxna också kan bygga med lego. För dem är lego en konstform.

Utställningen är ett samarbete mellan legobyggare i Uleåborg och en förening för lego-entusiaster, Palikkatakomo ry.

Utställningens viktigaste verk är en miniatyrmodell av Uleåborgs centrum, byggd av Tuomas Kukkamaa. Kukkamaa brukade leka med lego när han var liten, men han blev ännu ivrigare med lego-hobbyn som tonåring.

– Jag hittade ett gäng lego-entusiaster på internet och märkte att många vuxna också bygger med legobitar. Sedan dess har hobbyn vuxit, säger Kukkamaa.

– Jag är engagerad i samhället och jag läser aktuella nyheter. Dessutom sköter jag föreningen. Ibland försöker jag också hitta tid att bygga med lego.

Uleåborgsborna känner igen Rotuaari-torget och gågatan i Uleåborg.

Att göra en miniatyrmodell av staden Uleåborg tog tid

Tuomas Kukkamaa hade ursprungligen tänkt på ett litet lego-verk om Uleåborg. Vid något tillfälle började han ändå tänka på att bygga en större helhet.

Ett lego-evenemang var på väg till Uleåborg och då tänkte jag att det är ett utmärkt sätt att göra reklam för evenemanget genom att designa något lokalt, berättar Kukkamaa.

Kukkamaa byggde legostaden hemma ett kvarter i taget

Tuomas Kukkamaa började med att designa vägarnas och husens placering enligt en karta av Uleåborg. Han delade sedan in kartan i lämpliga helheter eller kvarter och började sedan bygga ett kvarter i taget.

– Jag gick också ofta för att fotografera utsidan av hus där det var möjligt. När en helhet var färdigt planerad, byggde jag den av lego. Efter att ha byggt biblioteket och teatern fortsatte jag med köpcentret Valkea. Jag planerade eller byggde inte hela tiden. Ibland visade jag det halvfärdiga arbetet för andra eftersom arbetet gick långsamt framåt, berättar Kukkamaa.

Varje kvarter fördes i sin egen transportlåda till museet och byggdes där ihop till den slutliga minitayrmodellen.

– Det var skönt att avsluta arbetet som hade pågått i ett par år. Men det finns förstås många delar i det här arbetet som skulle kunna göras ännu bättre, säger Kukkamaa.

Kukkamaa säger att de roligaste minnena är de stunder då publiken förstår vad verket handlar om. Att se Uleåborgs centrum från luften är en ny upplevelse för många. I allmänhet har statyn av torgpolisen avslöjat för människor vad verket visar. Sedan har publiken gradvis känt igen alla byggnader i verket.

Bilden visar det ljusröda huset Puistola vid Otto Karhis park i Uleåborg.

Lego är en mångsidig hobby

– Många tänker att Lego handlar om att samla olika legoset. Men legobitarna kan också inspirera dig att skapa något helt nytt. Gemenskapen mellan byggarna är en viktig sak. Vi som bygger med lego diskuterar olika byggtekniker och vad som inspirerar oss, säger Kukkamaa.

– Det är trevligt att få en kommentar om sitt eget arbete. Då kan man se arbetet i ett nytt ljus och utvecklas som byggare. För mig är gemenskapen en viktig del av hobbyn. Genom att tala med andra får jag nya idéer, säger Kukkamaa glatt.

Palikka palikalta-utställningen (Bit för bit på svenska) i Norra Österbottens museum visas fram till den 9 januari 2022. Entrén till utställningen är gratis.

Den finskspråkiga hobbygruppen Palikkatakomo ry ordnar utställningar, tävlingar och andra aktiviteter online. I Uleåborg finns också en egen Facebook-grupp.

 

Du kan gå med i Palikkatakomos internetgemenskap, även om du inte tillhör Palikkatakomo-föreningen. Legobyggarna i Palikkatakomo designar sina egna verk. Det finns inga färdiga instruktioner. Modellerna och legobitarna som används är byggarnas egna.

Du når Facebookgruppen för Uleåborgs Lego-entusiaster från denna länk:

www.facebook.com/groups/oulunlegoharrastajat/

Information om Palikkatakomo föreningen finns här:

www.palikkatakomo.org

Bilden visar Uleåborgs kulturinstitutioner som byggts på en ö, det vill säga Uleåborgs stadsteater och Stadsbiblioteket.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)