Luhtas kläder åker till OS i Tokyo

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.06.2021

För mer än hundra år sedan började herr och fru Luhtanen sälja kläder på torget i staden Lahtis. Idag heter företaget Luhta och finns fortfarande i Lahtis. Finländska idrottarna tävlar i Luhtas kläder i Tokyo i sommar.

Vihtori Luhtanen levde för hundra år sedan. Han hade en häst och en kärra. Med dem transporterade han varor i Lahtis. Det var hans jobb och han förtjänade bra med pengar på det. Men Vihtori tyckte om att sälja. År 1907 fick han lov av myndigheterna i Lahtis att sälja kläder på torget. Vihtori och hans fru Jenny startade en liten klädfabrik.

Jenny syr, Vihtori säljer

Jenny Luhtanen sydde förkläden och andra kläder. Vihtori Luhtanen sålde kläderna på torget. Affärerna gick jättebra. Paret Luhtanen kunde anställa flera sömmerskor och köpa nya symaskiner. När försäljningsplatsen på torget inte räckte till för alla kläder öppnade Vihtori en lite klädbutik.

Finland drabbades av flera krig. Första och andra världskrigen var svåra tider. Också familjen Luhtanen fick kämpa hårt. En gång brann deras hem och alla tyger upp. Under krigen var det svårt att få tag på tyger. Luhtanens fabrik försökte till och med göra kläder av papper. Men varje gång det var svårt kämpade familjen vidare.

V. Luhtanen byter namn till Luhta

När Vihtori och Jenny blev äldre lärde de sina barn att sköta företaget. Sonen Jaakko blev direktör och hans bror Matti teknisk chef.

På 1950-talet gick affärerna bra. Det blev populärt med ungdomsmode och människor köpte gärna nya kläder. Staden Lahtis är känd för skidåkning och Luhta började tillverka mera vinterkläder. Jaakkos son Pekka började också jobba i familjens företag. Pekka hade studerat och fått lära sig hur man gör reklam. I reklamer såg det bättre ut med ett kortare namn. Klädföretaget V. Luhtanen bytte då namn till Luhta.

Luhta blir populärt i andra länder

På 1970- och 80-talen blev Luhta mycket populärt utomlands. Många kända idrottare syntes i Luhtas reklamer. Luhta sålde kläder bland annat till England, Frankrike och Italien.

1990-talet var mycket svårt. I Finland och i många andra länder var det dåliga tider. Pengarna tog slut, människor förlorade sina jobb och företag gick i konkurs. Också Luhta hade stora problem.

Luhta klarade de svåra åren men bestämde att kläderna skulle tillverkas i andra länder där det är billigare att sy kläder. Klädernas design och alla beslut görs fortfarande i Finland. Luhta bytte för några år sedan namn igen. Nu heter företaget Luhta Sportswear Company, som betyder Luhta sportkläder. Många av Luhtas kläder passar för uteliv och motion. Den här sommaren finns Luhtas design i Tokyo i Japan där Finlands olympiska lag använder Luhtas kläder.

Luhta har fortfarande sitt huvudkontor i Lahtis där Vihtori Luhtanen grundade firman för långt över hundra år sedan.

Källor Suomen Tekstiili & Muoti ry, IS, FIM, Talouselämä

Det här är tionde artikeln i designserien. Serien slutar här. Du kan läsa alla designartiklarna genom att söka i arkivet i LL-Bladets webb.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)