Maki letar efter popstjärnor

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 14.02.2018

Maki Kolehmainen producerar popmusik. Han har komponerat många av Robins och gruppen Aikakones hitlåtar.

Till exempel Aikakones låtar Neiti Groove och Keltainen spelas fortfarande ofta på radion. En populär sång är också Tuhat yötä som Sani och Samuli Edelman sjunger. Nuförtiden gör Kolehmainen musik för sitt eget företag Helsinkirecords. Det blir mest schlager, pop och country.

Du komponerade Robins första hit Frontside Ollie. Anade du genast att den låten skulle bli en stor hit?

– Nej det gjorde jag inte! Man kan aldrig i förväg veta vilka sånger som blir populära. Skivbolaget ville att Frontside Ollie skulle bli Robins första singel. Själv tyckte jag att det fanns bättre låtar på skivan.

– Skivbolaget hade en grupp unga som lyssnade på låtarna på Robins fösta skiva. De gillade Frontside Ollie mest. Det var de unga som sade till oss äldre herrar att just den låten skulle bli singel.

Varför blev just Robin popstjärna?

– En del människor är födda till att sjunga och uppträda. Det är min uppgift att hitta dem. Robin är en sådan.

– Robins föräldrar skickade en videoinspelning till en tävling. På videon presenterades Robin. Robin vann tävlingen.

– När jag första gången hörde Robin sjunga i studion gissade jag att han skulle bli framgångsrik. Före det hade jag inte trott att man kan bli stjärna över en natt. Men för Robin gick det så.

Om någon tänker att den är duktig på att sjunga och uppträda och vill bli popstjärna. Vad ska den personen göra?

– Personen ska skicka en bild och en inspelning med sång till en musikproducent, till exempel till mig. På skivbolagens webbsidor finns det information om hur man ska göra.

– Det lönar sig också att skapa en egen profil på Instagram eller Facebook. Vi tittar alltid först efter vad sångaren har lagt upp där. Det är viktigt eftersom de unga följer sociala medier. Det är lättare att bygga en karriär för artisten om han eller hon redan har publicerat något på sociala medier. Då är artisten trovärdig.

– Robin började sin karriär med hjälp av sociala medier. Robin är den första artisten som slog igenom på Facebook och Youtube. Vi använde det här i vår marknadsföring.

– Jag önskar att också invandrare skickar in musik till oss, alltså så kallade demon. Jag vill gärna försöka göra musik med någon invandrare. Språkkunskapen är inte så viktig. Det viktigaste är att man väcker människors intresse.

Hurdan musik lyssnar du själv på?

– Jag tycker om all slags musik. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Michael Jackson, Abba och Beatles. Ibland lyssnar jag på klassisk musik när jag vill komma loss från mönstret i popmusiken. n Text och bild Markku Juusola

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)