Många gillar napolitansk pizza

Text: Ella Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 07.06.2023

Angelo Tursi i Åbo älskar italiensk mat. Han har en pizzeria i napolitansk stil. Pizzerian har tre gånger valts till en av de bästa pizzeriorna i Europa.

pizzaugn
Andrea Garatti tar en pizza ur ugnen.

Pizzakocken Andrea Garatti tittar in i den heta ugnen av sten. En pizza Margherita är klar. Pizzan är fylld med tomatsås, mozzarellaost och basilika. Man kan känna en läcker doft från ugnen.

Angelo Tursi har startat pizzerian som heter 450 C. Tursi berättar att det är ett noggrant jobb att grädda en äkta napolitansk pizza.

– Man kan inte lämna pizzan ens en liten stund i ugnen utan att vakta den. Den bränns så lätt.

450 C är temperaturen i pizzaugnen. Pizzan är inne i den heta ugnen bara en liten stund.

En napolitansk pizza är mjuk och har pösig botten. En pizza av romersk typ har däremot ett knaprigt botten. Tursi tycker själv förstås bättre om napolitansk pizza.

Rom är Italiens huvudstad. Staden Neapel ligger i södra Italien och tävlar med Rom. Städerna tävlar med varandra också när det gäller pizza.

man i pizzeria.
Angelo Tursi älskar italiensk mat.

Europas bästa pizzor

Pizzerian 450 C som finns i saluhallen i Åbo har fått mycket beröm. Den har tre år i rad valts till en av de 50 bästa pizzeriorna i Europa.

Den här pizzerian håller receptet till pizzadegen hemligt.

– Det är viktigt att det är just rätt mängd mjöl och vatten.

Pizzarestaurangen köper de flesta råvarorna i Finland. Många råvaror köper restaurangen i saluhallen i Åbo. Men till exempel salami-korven köper man in från Italien.

Pizzerians populäraste portion är laxpizzan i finländsk stil. Tursi har också prövat på att laga pizza med fyllning av renkött och pizza med fisken mört.

– Vi försöker hitta den allra bästa pizzan.

Många läckerheter i det italienska köket

Tursi har också en annan restaurang i saluhallen. Den heter Basta. Dessutom har han en glassbar som heter Nuvole i Hansa-kvarteret.

–-Jag är en typisk italienare. Jag älskar italiensk mat.

Det sägs också att italienare är pratsamma. Tursi berättar att han också brukar kunna prata hela dagen.

Tursi jobbar själv i restaurangen 450 C minst tre dagar i veckan. Den lilla restaurangen har sju arbetstagare. Tursis fru Leena sköter bokföringen. Dessutom sköter hon glassbaren. Systern Filomena Tursi gräddar pizzorna i pizzerian. Också systern har fått ett internationellt pris för att hon är så skicklig.

Enklare vardag i Finland

Tursi kommer från Kalabrien i södra Italien. Det är ett mycket vackert område men många människor där är ganska fattiga.

– Jag har kommit med italiensk matkultur till Finland. Jag längtar inte längre lika mycket till Italien som jag gjorde förut. Jag har nu de bästa bitarna av både den italienska och den finländska kulturen i mitt liv.

Tursi uppskattar att det mesta fungerar i Finland. Han är också glad över att här är tryggt.

– Det mesta fungerar. Man behöver inte kämpa med enkla saker. Det här är en bra sak både för familjen och för företaget, säger han.

pizzabagare.
Andrea Garatti (till vänster) och Luca Negri bakar pizzadeg. Receptet är en hemlighet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)