Många mår dåligt för att de är ensamma

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 25.10.2021

Terapeuten och författaren Tommy Hellsten har skrivit många populära böcker. Hellstens böcker Flodhästen i vardagsrummet och Ju mindre du gör desto mer får du gjort: om livets paradoxer, behandlar växelverkan och människorelationer.

Vi kan alla lära oss något om dessa teman. Viktigast är att våga möta sig själv.

Det talas mycket om mobbning i Finland. Mobbning är ett stort problem i skolor och på arbetsplatser.

I december för ett år sedan dödades en 16-åring i Forsby i Helsingfors. Tre ungdomar i samma ålder dömdes för mord. Händelsen väckte enorm uppmärksamhet. Den mördade ynglingen var mobbad i skolan. Mord är det värsta som mobbning kan leda till.

Mobbning är därför ett mycket farligt fenomen och måste alltid bekämpas.

Mobbarens självkänsla är skadad

Terapeut Tommy Hellsten tror att våldsdådet i Forsby i Helsingfors beror på svåra skador i mobbarens egen självkänsla.

– När en person mår så här dåligt försöker personen fixa det genom att trycka ned en annan person. Den skyldige börjar tro att han eller hon är en tuff typ genom att förtrycka och förakta andra personer, funderar Hellsten.

Mobbning i skolan eller på jobbet beror till exempel på att den som mobbar vill ha rätt och ha makt.

– En mobbare behöver människor som mobbaren tycker har fel och som man kan se ned på, säger Hellsten.

Det syns när någon mår dåligt

Vår kultur är ytlig. Det betyder att människor ofta inte har sådant som är viktigt för dem i livet.

Människor saknar kanske också andra människor som de kan lita på. Känslan av gemenskap har nästan försvunnit i dagens samhälle.

Vi har till exempel inte gemenskaper som människor kan lita på när de har det svårt. Sådana gemenskaper brukade vara familjen och människorna man levde nära.

Idag finns det många ensamma eller frånskilda människor. Bristen på närhet och kärlek orsakar också mobbning.

Många människor har inga släktingar eller närstående.

Det är svårt att ingripa i mobbning

– Mobbaren upplever sig som ett offer. Om en mobbare vill förändras måste han eller hon ha modet att erkänna sina misstag och möta dem. Annars kommer man inte vidare. Det går att lära sig respektera andra människor.

– En mobbare behöver hitta förmågan att leva sig in i andra människors situation. Utan det tar inte mobbningen slut, säger Hellsten.

Tommy Hellsten säger att det i verkligheten fortfarande finns mycket mer mobbning än vi ser. Ofta lyckas mobbaren mobba så att andra inte märker det.

– Mobbning kan vara svår att upptäcka, mobbning kan nästan vara osynlig för andra. Det är därför det är så svårt att blanda sig i det.

Den värsta möjliga formen av mobbning är krig

–I krig attackerar en stat en annan stat och vill förstöra den. Fenomenet är detsamma, men proportionerna är fruktansvärda, jämför Hellsten.

Hellsten själv har också blivit mobbad. Som terapeut har han många klienter som har blivit mobbade i arbetslivet.

– Mobbade går till jobbet trots att de håller på att kollapsa, trots att de inte längre har styrka att klara vardagen. I de här situationerna har till exempel mobbaren kritiserat allt som den mobbade har gjort, säger Hellsten.

Hellsten påminner oss om att samhället inte är brutalare än förr.

Mänskligt liv eller mänsklig värdighet, respekterades inte till exempel under medeltiden på samma sätt som i dagens samhällen.

Tommy Hellsten åker runt och föreläser för människor. Tema för föreläsningarna är bland annat att växa och utvecklas som människa. Hellsten vill att människan mår bra.

Livets underverk

Terapeut Tommy Hellsten är också författare, teolog, föreläsare och handledare. Den 70-årige Hellsten har skrivit många populära böcker som ger människor råd om liv och relationer. Lätta bladet träffade Tommy Hellsten i hans arbetsrum i Borgå.

Tommy Hellstens senaste bok heter Virtahepo makuuhuoneessa (Flodhästen i sovrummet, boken har ännu inte översatts till svenska).

Boken är en uppföljare till den populära boken Flodhästen i vardagsrummet. Den nyaste boken handlar om kärlek och relationen med en annan person.

– Ordet flodhäst är en symbol för skam som finns inuti en person och som förstör en persons liv, förklarar Hellsten.

Tystnad i relationer ger ofta upphov till problem. När Flodhästen i vardagsrummet gavs ut år 1991 talade finländarna ännu mindre med varandra än de gör i dag.

– Då fanns det ett stort behov av boken. Ingen pratade om de här sakerna offentligt. Det var då jag blev en offentlig person. Jag var inte beredd på det. Det kom som en fullständig överraskning, minns Hellsten.

Tommy Hellsten säger att människors skam leder till en massa problem. Det leder också till att folk inte talar och diskuterar.

– Människan är rädd för att hon kommer att bli avslöjad, har misslyckats och är dålig. Vi lever i en skamkultur. Det betyder att mänsklighet och svaghet är detsamma som att vara dålig och misslyckad.

Det här är helt fel bild. Svaghet är en del av att vara människa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)