Många miljoner muminmuggar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.05.2020

Det är populärt att samla på muminmuggar. Arabia har producerat muggar med ungefär hundra olika muminbilder.

Finländska designföretaget Arabia har tillverkat muminmuggar sedan 1990. Till en början tillverkades muggarna på Arabias porslinsfabrik i Helsingfors. Senare har muggarna enbart dekorerats i Finland. Från år 2016 tillverkas muggarna i Thailand. Tiotals miljoner muminmuggar har sålts över hela världen.

År 1990 fick produktchefen Christel Vaenerberg på Arabias fabrik en idé: tänk om man skulle göra trevliga kaffemuggar med bilder av Mumintroll. Hon bad Tove Slotte forma muggen. Slotte hade älskat Mumintrollen ända sedan hon var liten. Slotte valde att forma muminmuggen efter designern Kaj Francks Temaserie.

Den gröna muggen gjordes först

Den första muminmuggen var grön. På muggen fanns en bild av Tove Janssons serieteckning Mumin börjar ett nytt liv från år 1956. På bilden slappnar Muminpappa av i ett träd med en bok och en drink. Muggen är nu sällsynt och mycket värdefull.

Muminmuggen blev mycket populär. Efter det har Arabia gett ut nästan 100 olika Muminmuggar. – Numera designar jag muggar upp till ett par år i förväg, sa Slotte i en intervju för tidningen Kodin Kuvalehti år 2019.

Varje år ger Arabia ut ett par nya muminmuggar. Dessutom görs det årligen också speciella sommar- och vinterserier. De finns att köpa bara en begränsad tid. Samlare köar utanför butiken efter dessa muggar till och med hela natten.

Johanna Lindfors från Bukowskis auktionshus säger i tidningen Kotiliesi att muminmuggen är en genial produkt. – De är helt tydligt gjorda för att samlas. Nya muggar kommer varje år och man kan fylla på sin egen serie.

Källor Kodin Kuvalehti, Kotiliesi

Muminmuggar.
Muminmuggar har tillverkats i 30 år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)