Många traditioner på självständighetsdagen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2015

Finländarna firar självständigheten på flera sätt.

I många städer ordnar studenterna fackeltåg genom staden. Den finska flaggan hissas och människor tänder två ljus i fönstret. I Helsingfors delar en välgörenhetsorganisation ut mat till fattiga på Hagnäs torg.

Många tittar på tv-sändningen från festen på slottet. Men före det tittar många på filmen Okänd soldat. Den handlar om kriget mellan Finland och Sovjetunionen 1941-1944. Yle sänder filmen varje självständighetsdag.

Många tänder ljus på hjältegravarna till minne av de som stupade under kriget. Försvarsmakten ordnar också en parad varje självständighetsdag. Paraden ordnas i olika städer olika år. I år hålls paraden i Jyväskylä.

Finland blev självständigt den 6 december 1917. Det självständiga Finland fyller alltså 100 år om två år. Före självständigheten hörde Finland till kejsardömet Ryssland i över 100 år. Före år 1809 var Finland en del av Sverige i många hundra år.

En kort tid efter att Finland hade blivit självständigt utbröt ett inbördeskrig i landet. Det var de vita som kämpade mot de röda. De vita stödde regeringen, de röda var emot regeringen. Närmare 40 000 människor dog i kriget.

Det var nära att det självständiga Finland hade blivit ett kungarike. Riksdagen valde hösten 1918 den tyska greven Fredrik Karl av Hessen till Finlands kung. Det blev ändå inget av det hela och Finland blev republik med president som landets överhuvud.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)