MC-damer med egen klubb

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 25.10.2021

Medlemmarna i Pinky Ladies MCC betonar att också damer kan ha motorcyklar som hobby.

I Runsala i Åbo startar medlemmarna i motor-cykelklubben Pinky Ladies MCC sina motorcyklar. Luften fylls av ett mäktigt motordån. Motorcykelklubbens ledare Taisia Wirtanen berättar att människor nog märker gruppen också utan motorljudet.

– Vi är ganska högljudda också utan våra cyklar. Vi pratar och skrattar högt, säger hon. Många människor tittar en gång till också på grund av hur de här damerna klär sig. Alla medlemmarna i klubben har en väst med klubbens märke.

– För mig betyder västen respekt. Jag respekterar vår klubb och klubbmedlemmarna, förklarar klubbmedlemmen Riina Uskali.

Vanligare med damer på motorcykel

Det finns flera hundra motorcykelklubbar i Finland. Men det finns bara ungefär 20 klubbar för damer. Niina Uusi-Äijälä är en av ledarna i Pinky Ladies. Hon säger att det passar kvinnor lika bra som män att köra motorcykel. De kvinnliga motorcyklisterna blir allt fler.

– När man kör motorcykel är det mycket viktigt att lägga märke till det som händer runt om en
och att vara förberedd på det som kan hända. På det här är kvinnor minst lika duktiga som män, säger hon.

Men motorcykelvärlden är fortfarande ganska manlig. Fast det inte finns någon orsak till det, händer det att kvinnor kan undervärderas i motorcykelkretsar. Attityderna till kvinnor som kör motorcykel borde bli bättre.

– I början fick jag ingen uppmärksamhet alls av de manliga motoristerna. Men sedan byggde jag själv min cykel och körde den till Italien och hem igen. Efter det ändrade nog männens inställning till mig, berättar Riina Uskali.

Trivs tillsammans

Pinky Ladies MCC:s medlemmar deltar i olika motorcykelevenemang och samlingar på olika håll i Finland. De här damerna tillbringar mycket tid tillsammans också i klubblokalen.

– Det är gemenskapen som är det bästa. Vi är mycket goda vänner. Vi har till exempel
samma slags humor. Och vi ger varandra positiv energi, säger Niina Uusi-Äijälä.

Pinky Ladies delar också med sig av det goda

– Vi sysslar också med välgörenhet. Vi säljer till exempel välgörenhetströjor och klistermärken. Med pengarna vi förtjänar på försäljningen köper vi mat till fattiga barnfamiljer, berättar Taisia Wirtanen.

Det känns när man kör MC

Medlemmarna i Pinky Ladies MCC har kärleken till motorcykeln gemensamt.

– Det känns så bra att köra MC. När man kör en stor motorcykel känner man motorbrummet och motorns kraft i kroppen. Det känns som om jag och motorcykeln var en helhet, förklarar Riina Uskali. När man kör motorcykel glömmer man helt sina arbetsbekymmer. Det beror på att man måste koncentrera sig på körandet. Att köra motorcykel är också ett slags frihet.

– Jag kan själv bestämma vart jag kör. Jag kan bestämma vart jag styr cykeln och när jag vänder, tillägger Uskali.

Utseendet säger inte allt

Många som inte själv är med kan till och med vara lite rädda för motorcykelklubbar. Medlemmarna i MCC Pinky Ladies berättar att motorcykelklubbarna är helt vanliga klubbar för människor som har motorcyklar som hobby.

– En del stora och skäggiga män klädda i lädervästar kan se skrämmande ut. Men också de är oftast riktigt snälla, vanliga finländska män, säger Taisia Wirtanen.

– Och vi är förstås helt vanliga kvinnor. Största delen av oss är mammor, tillägger Riina Uskali.

Klubben Pinky Ladies MCC:s damer kör ofta tillsammans.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)