Mera motion för barnen

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 26.10.2016

Rekommendationerna för hur mycket barn ska röra på sig har nyligen ändrats. Nu vill experterna att barn under 8 år ska röra på sig minst tre timmar per dag.

Tidigare rekommenderade man minst två timmar motion per dag. Professor Timo Lakka hör till gruppen som har gjort upp de nya rekommendationerna.

Varför vill man öka motionen?

– Rekommendationerna grundar sig på ny forskning. Det är viktigt att röra sig mycket och på ett mångsidigt sätt. Tillräcklig motion förhindrar många sjukdomar och övervikt.

– Barn ska röra sig genom lek och lätt motion. Det utvecklar deras motorik och hjälper dem alltså att behärska kroppens rörelser. Motion motverkar också att det lagras för mycket fett i kroppen. Det är viktigt att röra sig mycket. Därför har vi nu höjt rekommendationen till tre timmar.

Hurdan motion ska det vara?

– Två timmar ska vara lek och uteaktiviteter. Dessutom borde barnen ha en timme motion där de blir andfådda och svettas. Det kunde vara att springa i skogen, leka tafatt, bollspel, skidning eller snöbollskrig som är tillräckligt ansträngande. Att klättra i träd är också bra motion fastän de flesta föräldrar inte låter barnen göra det. Föräldrar, låt barnen röra sig i naturen!

– Ansträngande motion förbrukar energi och fett. Det utvecklar också blodcirkulationen, benstommen och musklerna bäst. Därför är det viktigt också med ansträngande motion.

Är Pokémon Go bra motion?

– Ja, jag tycker det är mycket bra. Där rör man sig utan att tänka på det. Några spelare rör sig 10 kilometer per dag och upp till 100 kilometer i veckan. Det finns också andra spel där man rör sig. Många spel leder till rörelse som främjar hälsan.

Varför är det farligt att sitta för mycket?

– Det går åt väldigt lite energi när vi sitter, och vi använder inte heller musklerna så mycket då. Tvärtom minskar blodcirkulationen i musklerna. Musklerna blir stela.

Hur mycket får man sitta under en dag?

– För barn rekommenderar jag högst två timmar sittande per dag. Om ett barn sitter tre timmar någon dag är det inte farligt om barnet sedan rör på sig tre timmar. Det är viktigast att inte sitta länge i ett sträck. Man ska röra sig emellanåt. Själv går jag upp och ner för trappor säkert tio gånger per dag på jobbet.

Har barnen tid att röra sig tillräckligt?

– För att ett barn ska må bra är tre saker viktiga: Motion, mat och vila. Om man sover tillräckligt orkar man röra sig följande dag. När man har sovit bra äter man också nyttigare.

– Ett barn under 8 år borde sova 10 timmar per dygn. Då återstår 14 timmar. Det finns gott om tid att röra sig minst tre timmar. Tiden räcker nog ändå till för bra hobbyer, som läsning, handarbete eller musik.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)