Lätta bladet berättar om tre olika sätt att motionera. De förbättrar konditionen på olika sätt.
Att vandra och röra sig i naturen är enkel och mångsidig motion. Vattenlöpning stärker musklerna
och får en att slappna av. Padel är en racketsport som passar den som gärna motionerar med andra.
Gå på utflykt i naturen
Det kanske lättaste sättet att röra på sig mera är att gå. I städerna finns det parker och gångvägar.
I Finland finns det också många skogar där det finns skogsstigar. I nationalparkerna finns både långa och korta vandringsleder. Med tanke på det är det inte konstigt att över två miljoner finländare sysslar med gång.
Man kan kombinera gång med många andra saker. På hösten kan man plocka bär eller svamp i skogen.
En del tycker om att titta på fåglar när de går i naturen.
Utflykter piggar upp
Att göra utflykter i naturen både piggar upp och får dig att slappna av. Den som vandrar lugnar sig
och humöret blir bättre.
Många tycker om att få frisk luft i naturen och samtidigt se vackra vyer. Det finns forskning som visar att man sover bättre om man har gått mycket under dagen.
Gång kan förhindra många problem och en del sjukdomar. När man går blir både muskler och skelett starkare. Man ska ha rak rygg när man går, då blir hållningen bättre.
Gång kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Blodtrycket sjunker.
Forskning visar att om man går regelbundet minskar risken för hjärtattack. Gång kan också minska risken för flera andra sjukdomar.
Gång en halv timme per dag
Finländska UKK-institutet har gjort rekommendationer för hur mycket vi borde röra på oss. Tanken är att finländarna ska röra sig tillräckligt och hållas friska.
Rekommendation säger att en halv timme rask gång per dag är lämpligt. En del rekommendationer talar om mängden steg. Det rekommenderas att man går mellan 6 000 och 13 000 steg per dag.
Om du går för lite kan du försöka öka på nyttomotionen. Du kan till exempel ta trappan i stället för att åka hiss.
Vattenlöpning med en kompis
På hösten kan det vara dåligt väder. Ofta blåser och regnar det. Då kanske du inte vill gå ut på promenad eller vandring. I simhallen är vädret däremot alltid lika bra.
Det finns mer än 200 simhallar i Finland. Där kan man simma, men också vattenlöpa. För att vattenlöpa behöver man bara en baddräkt. Ett vattenlöpningsbälte kan man ofta låna i simhallen.
Man kan gärna ha en kompis med på vattenlöpningen. Man ser ofta vänner som springer bredvid varandra i vattnet och samtidigt pratar.
Vattenlöparen är i så djupt vatten att det går ända upp till axlarna. Vattenlöparen hålls upprätt eftersom hen har ett vattenlöparbälte runt midjan. Vattenlöparen lutar sig lite framåt. Benen sträcks bakåt med varje spark. Axlarna hålls avslappnade.
Vattenlöpning sliter inte på lederna
Vattenlöpning ser lätt och enkelt ut. Men det är det inte. Vattenlöpning är effektiv motion
eftersom så många muskler jobbar. Ju snabbare rörelsen är desto mera ansträngs musklerna och konditionen stiger.
Vatten ger ett större motstånd än luft och därför är vattenlöpning tungt. Vattenlöpning får musklerna att växa men är ändå avkopplande.
Vattenlöpning anstränger inte lederna i armar och ben, eftersom det inte blir några stötar i vattnet.
Vattenlöpning förbättrar blodcirkulationen och ökar uthålligheten.
Redan en halv timme vattenlöpning förbättrar konditionen
Man kan vattenlöpa mycket eller lite beroende på hurdan kondition man har. Första gången kanske det räcker med tio minuter. När man får bättre kondition kan man löpa snabbare och hålla på längre.
Springa efter bollen på padelplanen
De senaste åren har det nya bollspelet padel blivit populärt. Det finns redan över 1 000 padelplaner i Finland.
Padel är en sport som uppfanns i Mexiko på 1960-talet. Sedan har den långsamt spritt sig till andra länder. Padel kom till Finland i början av 2000-talet.
Padel är en sport som påminner om tennis och squash. En del av padelplanens väggar är av glas, en del av metallnät. Man spelar med en tennisboll och räknar poäng på samma sätt som i tennis.
Padel är ett roligt lagspel
Man kan spela padel som dubbel, med två personer per lag. Man behöver inte mycket kraft för att spela padel. Man kan klara sig bra i padel om man har bra teknik och funderar hur man slår bollen. Man kan spela padel också fast man inte har väldigt bra kondition. Men man får springa mycket i padel och konditionen stiger.
Det finns padelgrupper som tränar regelbundet. Padelklubbar ordnar kurser för nya spelare.
Vanligen är det träning 1-3 gånger per vecka. Du kan också samla några kompisar och börja spela själv.
Padelhallarna hyr ut racketar för 3-5 euro per timme. Att hyra en spelplan för en timme kostar mellan 15 och 40 euro. Spelarna behöver skor för innesport och kläder som passar för bollspel.