Metallmusik ger kraft

Text: Petri Kiuttu
Foto: Rita Miklan Photography
Artikel publicerad: 17.01.2019

Paolo Ribaldini är en italiensk forskare och musiker. Han flyttade till Finland 2012. Ribaldini forskar i ämnet metallmusik. Ribialdini har också varit med i sångtävlingen the Voice of Finland.

Vem är du och vad gör du?

– Jag är musiker och musikforskare. Jag skriver min doktorsavhandling vid Helsingfors universitet om musikstilen heavy metal. I min forskning undersöker jag sångarnas teknik på 1970- och 1980-talen. Jag studerar också pop- och jazzmusik vid yrkeshögskolan Metropolia.

– I mitt hemland Italien studerade jag klassisk musik och violinspel i 14 år. Jag har också undervisat i violinspel. Jag blev musikmagister från universitetet i Verona 2010.

Hur kom du till Finland?

– Jag kom hit för att forska och skriva min doktorsavhandling. Jag sökte jobb i Italien när jag hade fått min examen. Men det var svårt att hitta arbete med min utbildning. En god vän sökte då till universitetet i Oxford för att doktorera. Han föreslog att jag också skulle söka mig utomlands för att skriva min doktorsavhandling.

Hade du studerat finska?

– Nej inte alls. Det första året talade jag väldigt lite finska. Det var först efter att jag kom till yrkeshögskolan jag började tala finska. Där går undervisningen på finska. Efter det började jag lära mig mera och klara mig bättre på finska.

– Jag tycker själv att jag har anpassat mig bra till Finland. Men vintermörkret är fortfarande en svår sak för mig. Från Italien saknar jag mest god och förmånlig pizza och förstås min familj.

Vad visste du om Finland när du kom hit?

– Nästan ingenting. Jag visste att Helsingfors är Finlands huvudstad. Jag kände också till några finländska idrottare, Kimi Räikkönen, Mika Häkkinen och Jari Litmanen. Mitt mål var att flytta till Finland. Jag är glad att jag gjorde det. Men jag har fortfarande inte rest så mycket här i Finland.

När blev du intresserad av heavymusik?

– Jag blev intresserad av heavy i gymnasiet. Före det hade jag mest lyssnat på klassisk musik. Jag hade ett par kompisar som lyssnade på heavy så det var via dem jag började lyssna på den här musiken. Till mina favoriter hör italienska Rhapsody, Black Sabbath, Rainbow, Dio och Journey. Jag lyssnade redan för länge sedan på finländska band som Stratovarius och Sonata Arctica.

Vad är det som fascinerar i metallmusiken?

– Heavymusiken är energisk, skicklig, känslosam och kraftfull. Man kan behandla sina känslor genom att lyssna till heavy. Man kan till och med lösa upp knutar och stress. I heavyn finns många andra musikstilar, till exempel klassiskt och blues. De bästa gitarristerna låter som om de hade studerat Bach och Vivaldi.

– Heavy är en viktig del av den moderna kulturen. Men heavy är ändå inte hela folkets musik utan den känns alltid lite farlig.

Vad har du för dröm?

– Jag hoppas att jag i framtiden kan kombinera mina två roller. Jag vill göra egen musik och sjunga och dessutom jobba som forskare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)