Mete är en spännande hobby

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 26.06.2023

Det är enkelt och billigt att meta. Det är en rolig syssla på sommaren. Ibland nappar fisken bra, ibland nappar den inte alls. Man kan aldrig veta på förhand. Det är det som gör metet spännande.

Det finns ändå några saker man ska komma ihåg när man metar. Då har man större chans att få fisk. Olli-Pekka Vuori är expert på mete. Han är med i föreningen för sportfiskare vid Tusby träsk.

Vuori har sysslat med mete länge. Han brukar också ordna tävlingar i mete. Vuori berättar hur man ska meta för att få fisk.

Ett tre meter långt spö räcker

Vi börjar med utrustningen. Metaren behöver ett metspö med lina, sänke, flöte och krok. Något annat behöver man inte. Vuori använder själv redskap som kostar högst 50 euro. Den billigaste utrustningen för mete kostar mindre än 10 euro.

Vuori rekommenderar ett spö som är ungefär fem meter långt. Men det räcker med ett tre meter långt spö. Ett kortare spö är lättare att använda än ett långt.

Det finns metspön gjorda av glasfiber att köpa i butikerna. De här spöna kan man vika ihop så att det inte tar så mycket utrymme.

Man ska ändå inte köpa det allra billigaste metspöet. Ett billigt spö kanske inte håller så länge. Det går inte heller att köpa reservdelar till de billigaste metspöna.

Linan ska vara kortare än spöet

Man ska fästa linan i spöet så att linan är mellan 5 och 10 centimeter kortare än spöet. Då är det lättare att handskas med kroken, sänket och flötet. Om linan är lite kortare är det också lättare för metaren att få tag i fisken.

Butikerna säljer förpackningar som innehåller lina, flöte och sänke. Det är klokt att köpa en förpackning som har ett smalt och avlångt flöte. Ett sådant flöte syns bara lite ovan vattenytan. Metaren märker snabbt om en fisk nappar. Vuori rekommenderar inte den runda rödvita modellen av flöten.

Ofta räcker det med en helt liten krok. Mörten har liten mun. Om man metar mört så räcker det med en liten krok. Men om metaren vill ha abborre lönar det sig att ha en lite större krok.

fiskeredskap.
Sådana här smala och avlånga flöten är bättre än traditionella rödvita. (bild Markku Juusola)

Man kan köpa larver och maskar i butiken

Vad är det bästa betet, maskar eller fluglarver? Det kan man inte veta på förhand. Vuori säger att det lönar sig att testa båda.

Mask kan man gräva efter i fuktig mull, särskilt efter regn. Men man kan också köpa maskar. Butikerna importerar till och med metmask från utlandet.

En järnaffär säljer maskar som kommer från Holland. En burk holländsk mask kostar sex euro. Därför lönar det sig att gräva upp mask själv.

Däremot är det svårt att själv få tag på fluglarver. Sådana lönar det sig att köpa. 60 larver kostar bara en euro.

Kroken får synas

Nu har du redskapen och betet i skick. Vad annat ska man tänka på om man vill ha fisk?

Det lönar sig att ge sig i väg och meta tidigt på morgonen eller på kvällen. Vuori berättar att fisken sällan nappar mitt på dagen.

Fisken nappar också bättre en molnig dag. Man vet inte varför det är så. Vuori säger att kanske det är så att fiskarna ser bättre när det är klart väder. Då kanske de aktar sig för den som metar.

Har man en lång mask lönar det sig att dela den. Den halva masken täcker kroken bra. Men krokens spets får synas. Då fastnar fisken lättare på kroken.

I vassen eller vid kanten av ett djup

Många metar vid en vassrugg eller på ett ställe där vattnet plötsligt blir mycket djupare. Vuori berättar att det här är bra ställen att meta. Fiskarna trivs på ställen med mycket växtlighet, som näckrosor eller vass.

En plats där vattnet plötsligt blir mycket djupare lockar också fiskar. En metare som rör sig med båt kan känna efter med en åra hur djupt vattnet är.

Vinden och vågorna påverkar också fiskarnas rörelser. Av någon orsak är vind från norr en dålig sak. Då brukar inte fisken nappa.

Vuori har märkt att ibland nappar fisken bra när det är vågor. Fisken kan ta fast i kroken när flötet gungar i svallvågorna efter båten.

Unga metar allt mindre

Att meta är en hobby som föräldrar ofta lär sina barn. Så var det också för Olli-Pekka Vuori. Han lärde sig meta tillsammans med sin pappa. Han minns ännu hur han brukade cykla med sin pappa till sjön för att meta.

Vuori är ändå orolig för hur det ska gå med metet i framtiden. Det ordnas allt färre tävlingar i mete för barn och unga. De flesta som tävlar i mete är numera gamla gubbar.

– Det kan hända att det om tio år inte längre ordnas några tävlingar i mete.

Men Vuori tänker ändå själv fortsätta att meta.

– Jag hoppas att jag ännu får en riktigt stor fisk. Det skulle vara en jättefin sak!

Den största fisken Vuori hittills har fått på mete är en braxen som vägde ett halvt kilo. Det är redan en ganska stor fisk.

en mört.
Man kan få all slags fisk på mete, också gäddor. Men oftast är det en mört som nappar på kroken.
(bild: Wikimedia)

 

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)