Mitt liv är ännu bättre nu!

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.01.2020

Kaj Kunnas är en känd sportjournalist. För snart fyra år sedan drabbades han av hjärninfarkt. Han är ändå lika glad och positiv som tidigare, och tacksam.

Vad var det som hände?

– Det var på morgonen den 24 maj 2016. Jag stod hemma i badrummet och gjorde mig klar för att åka på ett möte. Plötsligt fungerade inte min högra hand. Det kändes som något varmt rann över mitt huvud. I spegeln såg jag att min kind hängde. Jag förstod att jag fått en infarkt. Jag var ensam hemma och rusade därför till grannen. Jag kunde inte tala ordentligt, men grannen förstod att jag behövde hjälp och ringde efter ambulans.

– Jag hade fått en infarkt i talcentrum. Som tur var fick jag hjälp snabbt och bra vård på sjukhuset. Jag kan tala och mina armar och ben fungerar.

– Ett råd till alla: Om ni känner att talet försvinner eller att ena handen eller benet inte fungerar, ring 112. Om det är en infarkt är det mycket viktigt att få hjälp fort. Man ska inte stanna hemma och tänka att det kanske går över.

Vet man varför du fick din infarkt?

– Nej man vet inte. Jag var helt frisk innan. En orsak kan vara stress, jag jobbade mycket och sov ganska litet. Men jag tänkte inte på det för jag älskade ju mitt jobb.

Vad hände sedan?

– Ett halvt år senare fick min fru bröstcancer. Hon fick också bra vård. Men då insåg vi att man inte vet hur länge man lever. Vi hade alltid tänkt att när vi blir pensionerade ska vi bo i Spanien. Nu tänkte vi att kanske vi aldrig hinner bli pensionerade. Därför bestämde vi att genast göra en förändring i våra liv.

Hur ser ditt liv ut nu?

– Mitt liv är bra. Jag och min fru lämnade våra arbeten och bor en del av året i Spanien. Vi jobbar, men mindre än förr. Jag jobbar som sportjournalist, som reseledare och så föreläser jag. Vi sover mera och vi är mera tillsammans.

Hur har du lyckats fortsätta vara positiv?

– Jag har ju fått så mycket så jag verkligen måste vara glad och tacksam. Jag fick världens bästa vård för min infarkt, nästan gratis. Jag har fått leva i ett land där det är fred och finns rent vatten. Jag har fått utbildning och har jobbat med det jag älskar. Efter infarkten har jag fått stöd av människor som jag inte ens känner.

– Men jag hade förstås väldigt bra tur. Det gick bra, jag är frisk igen. Jag skulle kanske tänka annorlunda om jag hade fått många funktionsnedsättningar efter infarkten.

Har du några råd till den som har svårt att vara positiv?

– Jag tycker att man nästan alltid har ett val. Man kan välja att säga tack eller att kritisera. Man kan välja att ge upp eller att fortsätta. En sak är säkert: du har själv nytta av att välja det positiva. Det är mest du själv som lider om du är arg och negativ.

– Jag tycker faktisk mitt liv är bättre nu än före infarkten. Det är sällan jag retar upp mig på småsaker längre. Jag är mest tacksam för allt jag fått.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)