Moderna och klassiska smycken

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.02.2021

Kalevala Koru är ett finskt företag som gör smycken. Kalevala Korus smycken görs av guld, silver och brons.

Kalevala Koru är Finlands största smyckes-företag. Företaget är grundat år 1937. Ordet koru är finska och betyder smycke. Kalevala Korus smycken tar idéer från finländsk kultur och historia.

Design från forna tider

År 1935 fyllde Finlands nationalepos Kalevala hundra år. Nationaleposet är en bok med 50 dikter och berättelser som samlades till en bok av Elias Lönnrot på 1800-talet.

När författaren Elsa Heporauta följde nationaleposet Kalevalas hundraårsfirande fick hon en idé. Hon ville resa en staty för kvinnorna i Kalevala. Pengar till statyn skulle samlas in genom att sälja kopior av Nationalmuseets gamla smycken.

Konstnären Germund Paaer planerade och övervakade produktionen av de första smyckena. Sedan presenterades de första smyckena på en tebjudning hos president Kyösti Kallios fru Kaisa. På så sätt grundades företaget Kalevala Koru år 1937.

Smyckena såldes genast slut på tebjudningen. Men när vinterkriget började beslöt damerna i stället ge pengarna till barn och kvinnor som hade förlorat sina män i kriget. 1947 ordnade Kalevala Koru en designtävling för att få fram moderna smycken.

Elsa Heporauta sa:

– Den som kopierar gammalt måste också skapa nytt.

Kalevala Korus produkter har alltid tillverkats i Finland. Smyckena görs i en fabrik i Helsingfors och tillverkas delvis för hand.

Att göra ett smycke kan ta två veckor och ett tiotal hantverkare deltar i arbetet. Kalevala Koru ägs av Kalevala Kvinnoförbund som jobbar för finländsk kultur. På det sättet lever Elsa Heporautas tanke om finländska kvinnors kultur ännu idag.

 

Källor Kalevala Koru, Kalevala Kvinnoförbund

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)