Mumintrollen gjorde Tove känd

Text: Maria Österlund
Foto: Moomin Characters
Artikel publicerad: 23.09.2014

Tove Jansson är en av Finlands mest kända och älskade konstnärer. Hon föddes i Helsingfors den 9 augusti 1914 och dog 2001. Det är nu 100 år sedan hon föddes och jubileumsår.

Tove Jansson föddes i en konstnärsfamilj där man levde för konsten. Hennes mamma var tecknaren Signe Hammarsten och pappan var skulptören Viktor Jansson.

Tove utbildade sig till konstnär i Stockholm, Helsingfors och Paris. Hon var en flitig och mångsidig konstnär redan som ung. Hon sysslade med måleri men gjorde också illustrationer. Hon har bland annat gjort bilderna till svenska översättningar av böckerna Alice i underlandet och Sagan om ringen.

Redan i tonåren medverkade hon i den politiska  tidskriften Garm. Där ritade hon karikatyrer av den tidens ledare och av krigets galenskaper.

Mest känd är ändå Tove Jansson för muminböckerna. De har översatts till 44 språk och är omtyckta i många länder. Både barn och vuxna gillar muminböckerna.

Den första muminboken kom ut 1945 och hette Småtrollen och den stora översvämningen. Den innehöll både text och bilder av Tove. Boken blev ändå inte någon stor framgång. Det var först hennes tredje muminbok Trollkarlens hatt som gjorde Tove känd också utomlands.

Muminfigurerna finns förutom i böckerna också i åtta serier. Tove skapade muminserierna tillsammans med sin bror Lars Jansson. Serierna publicerades på 1950-talet i tidningar i flera länder, bland annat i England. Många miljoner människor i över 20 länder läste muminserierna. Muminserierna publicerades i tidningar under 20 år. Det här betyder att just muminserien är den största och mest framgångsrika finländska serien genom tiderna.

Älskade skärgården

Tove Jansson skrev också noveller och romaner som var avsedda för vuxna. Bildhuggarens dotter som handlar om hennes barndom är en av de kändaste.

Det är också Tove Jansson som har skrivit texten till den älskade sången Höstvisan som har musik av Erna Tauro.

Tove hade en ateljé i Helsingfors men hon älskade också skärgården. Tove tillbringade mycket tid på den lilla holmen Klovharun i skärgården i östra Nyland. Där fiskade hon och levde enkelt tillsammans med sin livskamrat Tuulikki Pietilä. Pietilä var konstgrafiker och kallades Tooti. Det är hon som har fått vara förebild till figuren Tooticki som finns med i muminböckerna.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)