”Musiken piggar upp och ger mig glädje”

Text: Betty Marschan
Foto: Nils Krogell
Artikel publicerad: 17.12.2021

Maria Lund är skådespelerska och sångerska. Hennes föräldrar var operasångare. Musik har varit en viktig del av Lunds liv sedan hon var liten.

Maria Lund sjunger och spelar teater till sitt yrke. För tillället spelar hon med i en rolig musikföreställning som på finska heter Hajuvettä ja lihapullia (det betyder parfym och köttbullar). Föreställningen turnerar på olika orter runt om i Finland.

Dina föräldrar var kända musiker. Berätta lite om din musikbakgrund?

– När jag var liten åkte jag med mina föräldrar på konsertresor. När jag var 4 år gammal fick jag röra vid ett stort instrument som heter harpa. Jag blev genast förtjust i instrumentet och tjatade om en harpa i många år.

– Mina föräldrar ville att jag skulle spela piano. Som 8-åring ville jag fortfarande spela harpa. Då fick jag äntligen börja öva mig på harpa. Jag lärde mig att spela både harpa och piano, men numera är instrumenten bara en hobby för mig.

– Jag började sjunga först som nästan vuxen. Jag tvekade länge att bli sångerska eftersom jag tänkte att det är svårt att få jobb som sångerska. Men jag blev ändå sångerska och jag älskar mitt jobb.

Vad betyder musik för dig?

– Jag lyssnar på många olika musikstilar. Musik är inte bara ett jobb för mig. Jag lyssnar på musik när jag joggar, städar, kör bil eller pysslar i köket. Musik gläder mig och piggar upp mitt humör.

Du är också skådespelare. Hur skiljer sig skådespelarens arbete från sångarens?

– Skådespelaren är alltid någon annan på scenen än sig själv. Då är det lättare att glömma sin egen osäkerhet och rädsla.

– På ett sätt spelar sångerskan också en roll när hon uppträder inför publik. Både skådespelare och sångare berättar historier för publiken i form av text eller sång.

Du har hunnit göra många olika typer av arbete. Berätta om hurdant ditt jobb är?

– Det viktigaste för mig är att publiken trivs. Jag känner att jag har lyckats när publiken är nöjd och när jag också är nöjd med min egen prestation.

– Ibland händer roliga misstag på scenen som man ändå klarar sig ur på något sätt. Det har hänt att den dräkt jag har på mig spricker sönder mitt i en scen eller så fastnar peruken i en annan artists kläder. Då måste man bara fortsätta utan att börja skratta.

– Ibland måste man orka uppträda även när man har feber eller ont i magen. Om ingen märker något, vet man att man har lyckats.

Du har bott utomlands och har haft ett internationellt liv. Hur har det här påverkat ditt liv?

– Min internationella bakgrund har gjort mig till en mycket tolerant person. Jag kan vara i vilken miljö som helst eftersom jag förstår olika kulturer och har goda språkkunskaper.

– Jag talar finska, tyska, engelska, franska, rumänska och spanska. Jag har också studerat latin, italienska och ryska.

– Jag blandar ihop olika kulturer  då jag är i köket och lagar maträtter från olika länder.

Vilka planer har du för år 2022?

– Min föreställning Hajuvettä ja lihapullia fortsätter att turnera i Finland. Jag har skrivit pjäsen tillsammans med en kollega. Sedan börjar jag repetera för en stor musikal på våren. Den har premiär i höst. Dessutom har jag många konserter i olika delar av Finland.

Hur förbereder du dig för uppträdanden? Är du nervös?

– Jag är alltid nervös. Ju äldre jag blir desto nervösare är jag. Ibland darrar jag bara, men ibland känner jag mig sjuk och har svårt att andas lugnt. Därför försöker jag förbereda mig väl så att jag kan vara lugn och säker. Det tar ändå en stund innan kroppen slappnar av inför publiken. Jag ser också alltid till att jag har ätit innan jag uppträder.

Hur kopplar du av?

– Mitt arbete är sådant att jag ibland har väldigt bråttom, men efter en period med mycket jobb har jag gott om tid att vara med min familj. På lediga dagar sätter jag telefonen på ljudlöst. Ibland kan telefonen vara på ljudlöst till och med i många dagar. Det är lätt för mig att koppla av. Det är bara när jag har alltför bråttom som jag kan vara irriterad.

Vilka drömmar har du vad gäller sång och teater?

– Jag har aldrig vågat drömma om stora saker. Jag skulle vilja spela i en film eller ett tv-program eller jobba som radiovärd. På teatern vill jag till exempel göra roliga roller. Jag tar väl hand om mig och jag är inte så gammal än. Men prinsessrollerna får nog numera gå till yngre kvinnor.

 

VEM

Maria Lund

Ålder: 38 år

Bostadsort: Borgå

Födelseort: München

Föräldrar: Tamara Lund och Alexandru Ioniță

Familj: Till familjen hör min man, tre barn, en katt och en hund

Yrke: Skådespelare och sångerska

Hobbyer: Olika hobbyn beroende på säsong.

Favoritmat: …au chocolat, alltså allt som innehåller choklad.

Arbetsplats: Jag är frilans. Jag jobbar alltså med olika projekt på flera ställen.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)