Mycket båttrafik till Åland

Text: Betty Marschan
Foto: Visit Åland
Artikel publicerad: 17.03.2022

Till Åland kommer man på många sätt men vanligast är att åka båt eller bilfärja.

Stora passagerarfartyg åker mellan Finland och Sverige via Åland. Åland ligger närmare Sverige än Finland. Snabbaste båtresan tar två timmar från Sverige till Åland.

Åland är medlem i EU, precis som Finland. Men Åland hör inte till EU:s skatteområde. Därför kan det finnas skattefri försäljning på fartygen som åker mellan Finland och Sverige via Åland. En del varor kan vara billigare på båtarna än i land.

En av färjorna som trafikerar i Ålands skärgård heter m/s Alfågeln. Alfågeln kör den Norra linjen mellan båthamnar i Hummelvik, Enklinge, Kumlinge, Lappo och Torsholma. På färjan ryms 244 passagerare och 38 personbilar.

Skärgårdsfärjor trafikerar mellan öarna

Från Finland går det att åka till Åland också längs den vackra Skärgårdsvägen. Ålandstrafikens skärgårdsfärjor kör mellan öarna. Det är gratis att åka med skärgårdsfärjorna, men det kostar om man vill ha bil eller cykel med. Det lönar sig att boka bil- och cykelplats i förväg om man väljer Skärgårdsvägen till Åland.

En del reser till Åland med fritidsbåt, alltså segelbåt eller motorbåt. Det finns en flygplats utanför Mariehamn. Det går flyg till Åland från Stockholm, Åbo och Helsingfors.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)