Ninas jobb är att pyssla och leka

Text: Betty Marschan
Foto: Jocke Wilenius, Nina Wilenius
Artikel publicerad: 16.12.2020

Nina Wilenius hade mycket fantasi redan som liten flicka. Nu som vuxen är fantasin en viktig del av hennes jobb.

Det är full fart hemma hos Nina Wilenius. Nina och hennes man har fem barn och fyra hundar. Som mamma i en storfamilj är Nina van att använda sin fantasi och hitta på nya idéer.

– Jag är utbildad inom kulturbranschen, men var hemma med barnen i jättemånga år. Efter det jobbade jag med film. Men sedan hittade jag på att ordna skapande klubbar för barn.

– Jag startade Kulturföreningen Magiska Hatten med några bekanta år 2017. Det kändes perfekt eftersom mina egna barn redan blivit stora.

Magiska Hatten ordnar olika klubbar för barn: teater, film, pyssel, och deckarklubbar. Flera hundra barn i Nyland har deltagit i klubbarna. Barnen är mellan 9 och 12 år gamla.

Det senaste Nina ordnat är en detektivklubb: Deckarskolan. I Deckarskolan löser barnen små mysterier och lär sig till exempel om fingeravtryck och hur man kan klä ut sig.

Mysterierna händer i ett fantasiland. Fantasilandets bovar hittar på bus i en fantasistad som heter Lilleville. I Deckarskolan får barnen träna på att fundera ut lösningar med hjälp av pussel, lekar och spel.

– Jag tror faktiskt att jag har världens roligaste jobb, säger Nina. Barnen är härliga och jag får pyssla, leka och använda min fantasi, jag också.

– Coronaepidemin har påverkat också klubbverksamheten. Vi kunde ändå ordna flera klubbträffar under hösten. Bara i slutet av hösten höll vi två klubbträffar på distans, alltså via datorer. Jag hoppas att vi på våren kan ordna fler klubbträffar för barn.

Brusande badbomber

När det är mörkt och trist ute är det roligt att pyssla. Nina brukar göra badbomber med barnen. Ingredienserna är ofarliga och de går att köpa i vanliga matbutiker.

– Badbomber är jätteroliga att göra både för vuxna och barn. Badbomber kan användas i badkar eller i en balja för fötterna. Då blir de fotbadsbomber.

– Lägg vatten i en balja och sätt badbomben i vattnet. Den pyser och fräser. Vattnet blir mjukt och huden len när man badar i vattnet.

Färgranna badbomber.
Pepparkaksformar och leksaksformar i plast kan användas för att göra vackra badbomber.

 

 

1 svar på ”Ninas jobb är att pyssla och leka”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)