Norden består av Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island

Text: Maria Österlund
Foto: Norden.org
Artikel publicerad: 08.04.2014

De nordiska länderna liknar varandra, särskilt när det gäller de politiska systemen och invånarnas rättigheter. I flera av länderna talas språk som påminner om varandra.

Svenskar, norrmän och danskar kan förstå varandras språk. Finskan, samiskan och grönländskan är också nordiska språk, men de är annorlunda än de skandinaviska språken.

De nordiska länderna samarbetar på flera sätt. Redan i tiotals år har det varit möjligt att resa i  Norden utan att visa pass. Det har också länge funnits en gemensam nordisk arbetsmarknad. Det här kom långt innan det fanns något Schengen-avtal.

Matpacke till lunch

Norge är Nordens rikaste land efter att man har hittat olja i havet utanför kusten. I Norge har man vanligen ”matpacke” med sig både till skolan och till jobbet. Matpacken innehåller ofta smörgåsar. Det är inte så vanligt att norrmän äter varm mat vid lunchtid.

Norrmännen är kända för att vara sportiga och tycka om att åka skidor och vandra i naturen.

Sverige är Finlands grannland i väst. Finland och Sverige har också varit samma land under flera hundra år. Svenskarna är kända för att diskutera mycket och för att vilja att alla ska vara överens. Annars har de svårt att fatta beslut.

Svenskarna är också kända för att ta väl hand om sina hus och gårdar. När man åker genom Sverige kan man se att nästan alla hus har välskötta trädgårdar med vackra blommor.

Danmark är sydligast

Danmark är Nordens sydligaste land. Det är det enda nordiska landet som hänger ihop med resten av Europa. Örikena Färöarna och Grönland hör till Danmark, men de har självstyre och får bestämma mycket själva.

Danskarna är kända för att vara ett folk som gärna njuter av livet. Maten är god och man funderar inte så mycket på kalorier. De danska smörgåsarna kallas smörrebröd och de har så mycket pålägg att man knappt ser själva brödet. Danskar dricker också gärna öl, ibland till och med till lunch.

Island är en ö i världshavet Atlanten, men också ett land. Trots namnet är vintern varmare på Island än i Finland.

Islänningarna är ett folk som är stolt över sitt land. En orsak till detta kan vara att Island är ett av de länder i världen som har styrts demokratiskt längst. Redan för tusen år sedan kom islänningar samman för att diskutera innan de fattade viktiga beslut. Sammankomsterna kallades ting.

  Länkar: www.dr.dk/undervisning/norden,  www.nordeniskolan.org

1 svar på ”Norden består av Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)