Nu spelar också fransmännen Mölkky

Text: Betty Marschan, källor hintaopas.fi, yle, ESS
Foto: hintaopas.fi, Shutterstock
Artikel publicerad: 01.07.2022

Mölkky är ett omtyckt finländskt gårdsspel. Nu har Mölkky blivit populärt också utomlands. Särskilt i Frankrike vill många spela Mölkky i sommar.

Mölkky-spelet är skapat i Finland. Mölkky är ett spel många finländare spelar på sommaren. Det finns ett Mölkky-spel på många sommarstugor.

Populärt i många länder

Mölkky är väldigt populärt i Finland. Men nu gör Mölkky succé även i andra länder. Särskilt Frankrike och Japan har visat intresse för Mölkky.

I Frankrike är Mölkky nummer 13 på en lista över populära sällskapsspel. Mölkky är alltså det trettonde mest populära sällskapsspelet i Frankrike. Många fransmän tycker till och med mera om Mölkky än om boule. Boule är ett franskt traditionellt spel.

I Frankrike är det vanligt att människor samlas i parker och på gårdar för att spela tillsammans. Det har blivit allt vanligare med Mölkky i franska parker och trädgårdar.

– Fransmännen gillar traditionella spel som boule, men provar också gärna nya spel, säger Romain Gavache, landschef för företaget Hintaopas i Frankrike.

– Mölkky är speciellt för att det är gjort helt av trä, säger Gavache.

Mölkky är ett trevligt spel för spelare i alla åldrar. Mölkky spelas utomhus.

Mölkky-spelets regler

Mölkky-spelet består av 12 träkäglor och en kastpinne av trä. Träkäglorna är numrerade från 1 till 12. De 12 käglorna ställs upp bredvid varandra på marken. Spelarna kastar träpinnen mot käglorna från ungefär 3–4 meters avstånd. När kastpinnen träffar käglorna räknas poängen. Vinnaren ska få exakt 50 poäng.

Mölkkys historia

Mölkky är ett finländskt spel från Päijät-Tavastland. Spelet fick namnet Mölkky i början av 1990-talet i Lahtis. Mölkky-spelet grundar sig på ett flera hundra år gammalt kägelspel som kallas Poppi. Poppi heter på finska Kyykkö och har spelats länge bland annat i Karelen och i Estland.

Idag tillverkas Mölkky av firman Tactic Games Ab. Jemina Heljakka är marknadschef på Tactic Games Oy.

– Alla Mölkky-spel är tillverkade i Björneborg av finskt trä, helt utan plastdelar. Hela 90 procent av Mölkky-spelen säljs utomlands, berättar Heljakka.

– Frankrike är ett av de viktigaste länderna som vi säljer till. Men varje år upptäcker nya länder Mölkky-spelet. Nu är det en stor boom i Japan. Det är väldigt många japaner som har upptäckt Mölkky.

I Japan finns tv-program om Mölkky, Mölkky-yoga och till och med band som gör musik med Mölkky-tema, berättar Heljakka.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)