Ny lurvig kattunge på Högholmen

Text: Maria Österlund, källor Högholmen, HS
Foto: Högholmen / Annika Sorjonen
Artikel publicerad: 25.08.2023

Djurparken Högholmen i Helsingfors har en ny liten invånare. Det är en pallaskatt som föddes för drygt två månader sedan.

Pallaskatten kallas också för manul eller stäppkatt. Pallaskatten är ungefär lika stor som en tamkatt. Men den har mindre nos och små öron.

På de områden där pallaskatten lever är det mycket kallt på vintern. Därför har den mycket tjock päls. Pallaskatten lever vilt i Centralasien, till exempel i Kina, Mongoliet och Ryssland.

Pallaskatterna lever ensamma. Honan och hanen träffas bara för att para sig. Den lilla pallaskattens pappa har redan flyttats till en annan inhägnad på Högholmen. När pallaskattungen har blivit så stor att den slutar dia sin mamma, ska den också få en egen inhägnad. Det är också möjligt att Pallaskatten flyttas till en annan djurpark när den blir större.

Den som vill se den lilla pallaskatten eller mamman måste ha tålamod. Pallaskatterna har ett speciellt sätt att röra sig. De rusar fram en bit och står sedan helt stilla. De gör så för att de ska vara svåra att upptäcka.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)