Nya fenomen och ny teknik förändrar språket

Text: Markku Juusola, Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.01.2016

Världen förändras. Det kommer nya prylar och fenomen. För att kunna tala om dessa behövs det nya ord. Nya ord i svenskan är bland andra svajpa, pappakropp och spökcykel.

En del av de nya orden hör ihop med ny teknik. Många har idag en smarttelefon eller en läsplatta. Dessa har pekskärmar. När man använder dessa skärmar svajpar man. Det betyder att man sveper eller drar över rutan med fingret. Ordet svajpa kommer från det engelska ordet swipe, men det stavas annorlunda på svenska.

Ett annan nytt ord som också kommer från engelskan är groupie. Det betyder att man tar en bild av sig själv tillsammans med andra människor. Att ta en bild av bara sig själv kallas att ta en selfie.

Skruvturbin är som man kanske kan ana ett tekniskt ord. En skruvturbin är en del av ett slags vindkraftverk. Skruven ser ut som en stor korkskruv. Dess uppgift är att rotera i vinden. Det finns redan nu små skruvturbiner som man kan ha på hustaken. En bra sak med skruvturbinerna är att de är tystare än vanliga vindmöllor. Nu planerar ett finländskt företag att bygga världens största vindturbin i Valkeakoski. Den ska bli 100 meter hög.

Ett annat konstigt nytt ord är spökcykel. Det hände en trafikolycka i somras i Helsingfors. En cyklist dog i olyckan. Man misstänkte att bilisten hade kört på cyklisten med avsikt. Andra cyklister förde en vitmålad cykel, en spökcykel, till olycksplatsen. Cykeln var där för att påminna om olyckan och för att uppmana till försiktighet i trafiken.

Naken tårta och kallt kaffe Naken tårta är ett annat nytt begrepp. Det har ingenting att göra med att bagaren skulle vara utan kläder. Den som äter tårtan behöver inte heller vara naken. Uttrycket naken tårta kommer från engelskans naked cake. Naken tårta är en tårta som man inte täcker in och dekorerar särskilt noga. Man kan se kakbottnarna och fyllningen från sidan på en naken tårta.

Med sin nakna tårta kan man kanske dricka en kopp kallbryggt kaffe. Det är ett nytt och trendigt sätt att tillreda kaffe. Man häller grovmalet kaffe och kallt vatten i en karaff och ställer det i kylskåpet över natten. På morgonen har man en kaffedryck som man kan blanda med varm eller kall mjölk. De som har prövat säger att kallbryggt kaffe är mindre beskt än vanligt kaffe.

Om en man äter mycket naken tårta kan han få pappakropp. Det betyder att han inte är helt smal och vältränad utan har lite mage. I våras stod det i många tidningar att pappakroppen är männens nya skönhetsideal. Det här kom från USA som så mycket annat. I USA kallas kroppsformen för dad bud.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)