Nyheter på arabiska i Finland

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 10.10.2018

Esraa Ismaeel är nyhetsankare och programledare på en arabisk radiokanal i Finland. Kanalen Espoo FM vill sprida ansvarsfull och opartisk information på arabiska.

Vilken slags kanal är Espoo FM?

– Espoo FM är den första arabiskspråkiga kanalen i Finland. Man kan lyssna på den här kanalen via internet. Det är inte någon traditionell radiokanal. Våra sändningar spelas in på video och man kan se sändningarna på Facebook och Youtube. Vi började sända i februari i år.

– Det är 17 frivilliga som sköter kanalen. Största delen av dessa är asylsökande. Kanalen startades och ägs av Marcus Ghazwan Viljakainen. Han flydde undan Saddam Husseins skräckvälde i Irak 1997.

Vem riktar sig radiokanalen till?

– Människor som talar arabiska och bor i Finland är den största målgruppen. Vi vill erbjuda dem aktuella nyheter från Finland på arabiska. Vi vill hjälpa människor som flyttar hit att förstå det finländska samhället och kulturen. Det handlar om att få dem att känna sig hemma. Det är lättare för dem om de till en början får höra program på sitt modersmål. Vi har också en del lyssnare i andra länder.

– Vi använder pålitliga källor för våra nyheter, bland andra Yle, STT, Helsingin Sanomat och kvällstidningar.

Hurdana program har ni?

– Nyhetssändningen är den viktigaste. Förutom nyheter har vi diskussionsprogram, sport, underhållning, musik, bilsport och kultur. Vi planerar också att göra program på finska, engelska, kurdiska och thai.

– Vi sänder varje dag direkt i fem eller sex timmar. På veckoslutet gör vi tre timmar program. I vårt diskussionsprogram talar vi bland annat om Finlands lagar. På det sättet kan invandrare lära sig förstå det finländska samhället bättre.

Hur kommer det sig att du gör radioprogram i Finland?

– Jag har bott tre år i Finland. Jag studerade journalistik vid Tikrit universitet i Irak. År 2014 tvingades jag fly undan terrororganisationen IS. Jag kom till Europa via Turkiet.

– I Finland fick jag fort en finländsk stödfamilj. Jag fick sedan börja praktisera på kommunikationsbyrån Miltton. Jag har också gjort radio på arabiska i HattuRadio som sköts av Helsingfors stads ungdomsservice.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)