Odla ätbart påskgräs

Text: Markku Juusola, källor martat.fi, kotipuutarha.fi, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.03.2022

Man kan odla påskgräs också av havrefrön, vetefrön eller torkade ärter.

Påskgräs hör till mångas påsktraditioner. Man odlar påskgräs för att det gröna gräset symboliserar våren och att naturen igen vaknar till liv.

Det traditionella påskgräset odlas av rajgräs, men kan man också använda frön av andra växter. Frön av vete, havre och korn gror också snabbt. Redan på några dagar ser man gröna groddar.

Också de här växterna växer till vackert påskgräs. Men det här gräset vissnar ganska snabbt.

Ätbart påskgräs av ärter eller krasse

Man kan odla påskgräs också av växter man kan äta. Till exempel ärter går bra att så till påsk. Du kan använda torkade ärter som säljs i matbutiken. Efter ungefär en vecka gror ärterna. Ärtgroddarna går att äta.

Ett annat alternativ är att så frön av smörgåskrasse, vattenkrasse eller rucola. Alla tre går att äta.

Du kan odla påskgräs på en flat tallrik där du sätter ett tunt lager mull eller hushållspapper som du sedan blöter med lite vatten. Frön säljs i trädgårdsaffärer eller på trädgårdsavdelningen i varuhus.

 

Den här artikeln är en uppdaterad version av en artikel som publicerades första gången den 14.3.2019.

3 svar på ”Odla ätbart påskgräs”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning