Ön Utö lockar till tystnad

Text: Mari Vainio
Foto: Mari Vainio
Artikel publicerad: 29.08.2018

Finlands sydligaste ö Utö är en vacker plats. Den är lämplig för retreat.

Båtresan från fastlandet tar fyra timmar. Redan då kan man lämna vardagens brådska bakom sig.

På Utö kan man promenera längs små stigar, sitta på klippor och beundra havet. På Utös steniga stränder kan man följa med naturens under.

Ön är känd för sina ovanliga växter och sina många fåglar. Flyttfåglarna stannar ofta till på Utö under sin resa till Finland.

I naturen på Utö kan man i lugn och ro fundera på sitt eget liv. Här finns ingenting som stör. Man hör bara havets brus och fåglarnas sång.

Mitt på ön reser sig Utös landmärke, fyren. Det har funnits en fyr på Utö i mer än tvåhundra år. Fyren har hjälpt sjöfarare att hitta rätt väg och ta sig tryggt i hamn.

I fyren finns en liten kyrka och på ett annat ställe på ön ett litet kapell. Där kan man gå in och fundera en liten stund när man besöker ön.

Retreat

När man är på ett tyst ställe är det lättare att förstå vad som är viktigt i livet just nu. Då kan vi se på vårt liv på ett nytt sätt.

Retreat betyder att dra sig tillbaka i stillhet. Man tar avstånd från vardagen och arbetet. I retreatens tystnad kan man lugna ner sig. Där kan man vara utan att behöva göra någonting.

Många saker dyker upp i ens huvud i tystnaden. Ibland kan det vara svåra saker. Ibland blir man plågad av livets problem. Då hjälper det att få tala med retreatledaren. Man får hjälp att se saker på ett nytt sätt.

När retreaten är slut kan man åka hem i lugn och ro. Ofta kommer upplevelserna i tystnaden att följa med en i vardagen.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)