Orientering är skattjakt i skogen

Text: Maria Österlund
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 12.09.2018

Att orientera är att hitta rätt i obekant omgivning, med hjälp av karta och kompass. Orientering är en idrottsgren men orientering är också en motionsform.

Orientering var en motionsform för soldater på 1800-talet. De första tävlingarna i orientering ordnades i Norge i slutet av 1800-talet. Idag är orientering populärt i många länder.

Många orienterar som avkoppling och för att vara ute i naturen och samtidigt få motion.

Motionsorientering blir allt populärare i Finland. Det ordnas motionsorienteringar på kvällar och veckoslut på många orter.

Det är orienteringsföreningar som ordnar dessa evenemang. De kallas på finska för iltarastit. Det kunde översättas till kvällskontroller.

Anna Ojapalo har ett företag som sysslar med utomhusmotion. Oftast handlar det om orientering. Hon följer med när LL-Bladet vill veta mer om konditionsorientering.

Anna Ojapalo säger att motionsorientering är ett bra sätt att lära sig orientera. Det finns alltid kunniga orienterare på plats som kan ge råd.

– Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt. Man ska klä sig ledigt och så att det passar vädret. Och skorna ska vara sådana som passar i skogen, säger hon.

Man behöver inte höra till någon förening för att delta i motionsorienteringarna. Man bara anmäler sig på platsen, får en karta och så kan man ge sig iväg ut i skogen.

Avgiften för en karta är mellan 6 och 8 euro. Vill man inte gå ensam kan man ta en kompis med. En hel familj kan också gå tillsammans.

På motionsorienteringarna finns det flera olika banor. Det finns korta och enkla banor, medelsvåra och långa och svåra. Var och en kan välja den bana som passar bäst.

– Som nybörjare ska man välja en kort och lätt bana. Då klarar man sig till och med utan kompass, tipsar Anna.

karta, kompass och plastbricka
Kartan och kompassen är orienterarens hjälpmedel. På bilden syns också en orange plastbricka, med den stämplar man vid kontrollen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)