På cykeln landet runt

Text: Brita Nummi
Foto: Klaus Somerkoski
Artikel publicerad: 21.10.2014

Petri Virolainen blev intresserad av cykling för nio år sedan när han fick sin första cykel. Nu cyklar han närmare tusen kilometer i månaden. I sin blogg skriver han om sina cykelfärder.

Varför cyklar du?

– Jag hade inga vänner före år 2005. Det var då jag fick min specialbyggda cykel. Nu har jag blivit vän med många talhandikappade. Jag träffar dem på olika håll i Finland. Jag besöker dem gärna för många av dem är ensamma. Jag vet hur det känns att vara ensam. Mina vänner brukar möta mig vid dörren när de hör min cykel komma.

Hurdan cykel har du?

– Jag har en Helkama E-Trike. Den här cykeln fick jag som donation i somras. Det är enklare att hålla balansen med den här än med en vanlig cykel. Min nya cykel har en elektrisk hjälpmotor. Därför är det lätt att trampa också i uppförsbackarna. Men jag cyklade nog nästan lika mycket med min gamla cykel fast den inte hade någon hjälpmotor. Min cykel har backspegel och mätare som visar hur långt jag har åkt. Helkama är ett bra finländskt märke.

Vart brukar du cykla?

– Jag har cyklat till många ställen. På vardagarna cyklar jag ofta från Kervo till Borgå eller någon kortare sträcka. Ganska ofta tar jag med cykeln på lokaltåget. På sommaren brukar jag göra en längre resa. Jag har till exempel varit i Nådendal och i Raumo. För två år sedan började min sommarresa i Borgå. Jag åkte dit med båt och hade cykeln med mig. Sedan trampade jag iväg till Lovisa. Jag besökte också Fredrikshamn, Villmanstrand och Punkaharju. Det blev sammanlagt 641 kilometer.

Hur orkar du cykla så långa sträckor?

– Jag njuter av att cykla och se nya landskap. Jag har telefon med mig och minihögtalare i öronen så jag kan lyssna på musik. Jag lyssnar mest på schlagermusik av Katri Helena, Kirka och sånt.

Vilka råd ger du till andra cyklister?

– Om man ska åka långt är det bra att ha ordentliga cykelväskor. Där ska rymmas det man behöver under några dagar. Det är också bra att boka övernattningarna på förhand. Och man ska planera rutten så att man kan cykla på vägar med lugn trafik. Det finns inte cykelvägar överallt. Trehjuliga cyklar får åka gratis i både tåg och bussar om man bokar en plats för hjälpmedel. Jag tycker alla borde använda cykelhjälm. Hjälmen skyddar huvudet om man råkar falla.

Vad gör du förutom att cykla?

– Jag är sur för att jag skulle förlora bostadsstödet om jag började jobba. Jag prövade på att jobba som tidningsutdelare med min cykel. Jag skriver också blogg. Där brukar jag berätta vad jag tycker om de handikappades situation. Jag brukar också skriva om vad jag upplever på mina cykelresor.

 Petri Virolainens finskspråkiga blogg på adressen http://ystavyyskaikile.blogspot.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)