På den franska landsbygden

Text: Betty Marschan
Foto: Betty Marschan
Artikel publicerad: 07.04.2021

Frankrike är ett stort land i södra Europa. Det bor 67 miljoner
människor i Frankrike. Den franska landsbygden är vacker och lugn. Frankrike är ett viktigt jordbruksland. På de franska bondgårdarna finns bland annat kor, hönor och bin.

Frankrike är ett bra land för bin. Honung produceras i hela Frankrike. Honungens smak, färg, konsistens och mängd beror på vädret, årstiden och de blommor bina har på ängen i sin närhet.

Frankrike är Europas viktigaste jordbruksproducent. Jordbruksprodukterna är en viktig del av Frankrikes export. Frankrike säljer alltså mycket jordbruksprodukter till andra länder. Frankrike exporterar bland annat vin och ost till många länder. Men priset på jordbruksprodukterna har sjunkit. Det betyder att jordbrukarna får mindre pengar. Livet kan vara hårt för bönderna i Frankrike.

Madame Evelyne har bott hela sitt liv på landsbygden. Hon har alltid arbetat som bonde. Hon hade förut kor men nu har hon sålt dem för hon har blivit pensionerad.

Livet på landet är hårt men underbart

Madame Evelyne har jobbat inom jordbruket i hela sitt liv. Hennes föräldrar var också jordbrukare. Fru Evelyne fortsatte med sina föräldrars jobb.

– Det är ett tungt liv att vara jordbrukare. Man jobbar hela dagen, från klockan 6 på morgonen och ofta till sen kväll. Man hinner sällan vila. Men nu är jag pensionerad. Jag har sålt mina kor, men vi har ännu lite hönor och bin. Från bina får vi honung, berättar fru Evelyne.

De gamla stenstugorna byggdes helt utan murbruk. Man samlade stenar och satte dem helt enkelt på varandra. Stenstugorna fungerar som skydd för bönders redskap, djur och säd.

Fru Evelyne bor med sin familj i Correze-området i Frankrike. Hennes man jobbade inte som bonde. Han jobbade i en stad

i närheten. Fru Evelyns barn jobbar inte heller som bönder.

– Unga människor vill inte jobba som bönder. Priset vi får för jordbruksprodukterna är dåligt. Vi får väldigt lite pengar för det vi säljer. Och det är dyrt att reparera husen och köpa mat åt djuren. Jag vill ändå aldrig flytta bort härifrån. Vi odlar våra egna grönsaker. Allt vi äter har vuxit i närheten. Mitt liv är här.

Bilden visar kor som hör till rasen Limousin. Den här rasen kommer från den mittersta delen av Frankrike. Limousinrasen räknas som den näst största köttrasen i Frankrike.
Frankrike är en av Europas viktigaste producenter av fjäderfä. Fjäderfän är olika fåglar som används i matlagning, till exempel kyckling, kalkon, anka, pärlhöna, vaktel och gås.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)