På sommarutflykt till Tusby träsk

Text: Markku Juusola, Betty Marschan
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 02.07.2021

Tusby träsk är en sjö som ligger i kommunerna Tusby och Träskända. Det finns mycket att uppleva vid Tusby träsk under sommarlovet. I områdena kring sjön kan man se vackra landskap och bekanta sig med den finländska kulturen. Där finns också restauranger och caféer att besöka när man blir hungrig eller törstig.

Tusby strandväg är en vacker väg som går längs den östra stranden av Tusby träsk. Området är ett intressant resmål för den som är intresserad av finskt måleri, musik och litteratur.

Konstnärers och musikers hem

Slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kallas för den finländska konstens guldålder. På den tiden flyttade många konstnärer till stränderna vid Tusby träsk.

Till guldålderns konstnärer hör bland annat författaren Juhani Aho och kompositören Jean Sibelius. Bildkonstnärerna Venny Soldan-Brofeldt, Eero Järnefelt och Pekka Halonen hörde också till guldålderns konstnärer. De bodde alla på den östra sidan av Tusby träsk för 100 år sedan.

Det finns många orsaker till att konstnärer flyttade just till Tusby träsk. Först och främst hedrade guldålderns konstnärer författaren Aleksis Kivi. Kivi hade dött redan tidigare, år 1872. Han bodde de sista åren av sitt liv i en stuga nära Tusby träsk. Guldålderns konstnärer ville bo i samma trakter som Aleksis Kivi.

Konstnärerna upptäckte det finska landskapet

För det andra beundrade den tidens konstnärer det finska landskapet, med sina många sjöar. Konstnärerna tänkte att just sjöarna var det mest äkta finländska landskapet. Många konstnärer bodde först i Helsingfors. Tusby träsk ligger 30 kilometer norr om Helsingfors. Det är den första stora sjön när man ger sig av från Helsingfors norrut.

Landskapet vid Tusby träsk med omgivningar är fortfarande mycket finskt. På den västra stranden finns stora gårdar och boskap på ängarna. Tusby träsk är en lång sjö. Mitten av sjön är smal och stenig. Där ligger Sarvikallio som är det högsta berget vid Tusby träsk. Utsikten från Sarvikallio är mycket vacker med sjölandskap och gamla villor på avstånd.

Det finns en parkeringsplats nära berget.  Området har branta backar, vilket kan göra det svårt att röra sig i omgivningen. Det finns en handikapptoalett på området.

Roddbåtar kan hyras vid Halosenniemi, som var konstnären Pekka Halonens hem.

 

Sarvikallio-berget ligger mittemot Halosenniemi. Halosenniemi var bildkonstnären Pekka Halonens hem. Där målade Halonen många målningar av landskapen kring Tusby träsk. Man kan se sjölandskapet och klipporna i Halonens målningar.

Tusby träsk ligger i södra Finland norr om Helsingfors

Den tredje orsaken varför många konstnärer ville flytta till stränderna vid Tusby träsk var järnvägen. Finlands första järnväg gick norrut från Helsingfors, längs med Tusby träsk. Stationerna Kervo, Ainola och Träskända ligger nära Tusby träsk. Från dessa stationer är det lätt att ta sig till Tusby träsk.

Konstnärernas hem är nu museer. Man kan bekanta sig med museerna till exempel genom att cykla längs med sjön. Det finns också bilvägar ända fram till museerna.

I Ainola finns guider som kan berätta om museet. Bilden visar nedre våningen på Ainola. Ainola var kompositören Jean Sibelius hem. Till höger på bilden guiden Aino Tillanen.

 

Tusby strandväg slingrar sig genom ett vackert landskap längs sjöns östra strand. De kanske mest intressanta resmålen är Ainola och Halosenniemi. Ainola var kompositören Jean Sibelius hem. Sibelius är den mest kända finska tonsättaren. Finlandia, Karelen-sviten och violinkonserten är några av hans mest berömda verk.

År 2010 gjordes renoveringar i Ainola för att förbättra tillgängligheten för alla. Då installerade en hiss för bättre tillgänglighet. Det lönar sig alltid att kolla med museerna hur de är öppna och hur det är med tillgängligheten om man till exempel använder rullstol.

Kaféer och konserter

När man beger sig söderut från Ainola kan man se musikcentret Kallio-Kuninkala på en kulle till vänster. Byggnaden är en gammal gård där det nu finns ett kafé och flera mötesrum. Där ordnas också konserter. Utsikten över Tusby träsk från Kallio-Kuninkalas gård är mycket vacker.

Det finns ett kafé i musikcentret Kallio-Kuninkala. Huset ligger högst upp på en kulle och har  fin utsikt över Tusby träsk.

 

Målaren Pekka Halonen bodde i Halosenniemi. Huset ligger på en vacker udde halvvägs längs med sjön. I Halosenniemi kan man bekanta sig med konstnärens arbetsmiljö. Det lönar sig också att besöka Halosenniemis trädgård. Där finns många nyttoväxter, blommor och planteringar.

På Halosenniemi finns en vacker timmerbyggnad. Målaren Pekka Halonen arbetade i denna byggnad.

 

Det går bra att simma i Tusby träsk

I den södra änden av strandvägen ligger den gamla gården Krapi. Krapi är idag ett hotell. Huvudbyggnaden byggdes redan år 1883. I huvudbyggnaden finns nu en restaurang. Det finns en vacker innergård med sommarservering. Krapin Paja arrangerar konserter året runt.

 

Det finns en restaurang på Krapis gård. På Krapi ordnas konserter under hela sommaren.

 

Vid varmt väder lönar det sig att börja färden från Krapi. Då kan du avsluta färden med ett dopp i sjön i Träskända vid Tervanokka strand, där det finns ett sommarkafé.

Tyvärr finns det ofta blågröna alger i Tusby träsk i slutet av sommaren. Då ska du inte bada.

Här hittar du information om olika platser i Tusby och Tusby träsk:

 

www.visittuusulanjarvi.fi (på finska och engelska)

www.tuusula.fi/svenska (på svenska)

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)