Papperstidningen finns länge än

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 21.06.2016

Bengt Fredrikson är ny chefredaktör för den lättlästa tidningen 8 Sidor i Sverige. 8 Sidor är numera en del av Myndigheten för tillgängliga medier. 8 Sidor är den äldsta av de nordiska lättlästa nyhetstidningarna. Den har funnits i 30 år.

Det finns många sätt att läsa och lyssna till 8 Sidors nyheter. Hur många olika sätt?

– Vi har förstås papperstidningen som kommer ut varje vecka. Papperstidningen läses också in så att man kan lyssna på den. Man kan beställa CD-skivor eller ladda ner MP3-filer från nätet. Tidningen ligger också på nätet som en pdf-version. Vidare kommer 8 Sidor som taltidning för synskadade. Och nu ska tidningen också börja komma ut i punktskrift.

– Vi gör också lättlästa nyheter varje vardag som vi lägger ut på 8 Sidors sida på internet. De nyheterna läser vi också in så att man kan lyssna till dem. På sajten ”alla väljare” publicerar vi politiska nyheter och bakgrundsinformation.

Hurdana läsare har ni?

– Vi har många slags läsare. Personer med utvecklingsstörning är en grupp men 8 Sidor läses också i många skolor. Personer som nyligen har flyttat till Sverige är också en viktig grupp. 8 Sidor är en tidning för vuxna.

Hur många läser 8 Sidor?

– Liksom många andra tidningar i dag så sjunker vår upplaga. Det är alltså färre som prenumererar på tidningen. Men jag tror inte att vi har färre läsare än förut. Det är allt fler som hittar oss på webben och läser våra texter där. I fjol hade vi över en miljon besök på vår webbsida.

Kommer papperstidningen att finnas kvar i framtiden?

Ja, jag tror att 8 Sidors papperstidning kommer att finnas kvar länge än. Det är enkelt att läsa en tidning på papper. Man kan läsa tillsammans och man kan stryka under om man vill. Det är lättare att läsa på papper än på en skärm. Papper är helt enkelt tillgängligt. Och det är vår uppgift att vara tillgängliga.

Har ni mycket kontakt med era läsare?

– Vi har ett kommentarsfält som är lätt att använda. Där kan läsarna kommentera våra artiklar. Ibland blir det debatt och många som kommenterar. 8 Sidor finns också på Facebook. Ibland skickar läsare insändare till oss.

Vilken slags artiklar tycker du själv om att göra?

– Jag tycker om att göra bakgrundsgrejer. Det är roligt att förklara hur och varför någonting har hänt. Sådant står inte alltid i vanliga tidningar.

Har du någon framtidsdröm för 8 Sidor?

– Jag hoppas att 8 Sidor kunde vara gratis för läsarna i framtiden. Våra läsare klagar inte, men 850 svenska kronor på ett år är ganska mycket pengar för många. 8 Sidor har en viktig demokratiskt funktion. Den finns för att alla har rätt till nyheter och information. Därför borde den kanske vara gratis.

Vad är det roligaste med att jobba på 8 Sidor?

– Eftersom 8 Sidor är en nyhetstidning vet man inte riktigt vad som händer under arbetsdagen. Det kan vara stressigt och frustrerande. Men det är också roligt och det blir aldrig tråkigt. Vi skriver om så olika saker. Det leder till att man lär sig mycket. Jag är ganska duktig på frågesporter, säger Bengt och skrattar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)