Paul Oxley gillar Finland

Text: Maria Österlund
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 16.03.2016

Paul Oxley är en brittisk musiker från Manchester. Han flyttade till Finland och blev frontfigur och låtskrivare i Paul Oxleys Unit. De första hitlåtarna kom redan på 1980-talet. Nu har gruppen  kommit ut med en ny skiva.

Paul Oxleys Unit har inte gett ut en skiva på 20 år. Är albumet Black Gold gruppens come back?

– Många frågar det där. Själv tycker jag att Paul Oxleys Unit har hållit på mer eller mindre hela tiden. Vår grupp har spelat ihop varje sommar. Men någon skiva har vi inte gjort på länge. Kanske är det vår publik som har gjort come back och upptäckt oss igen.

Bandet slog igenom på 1980-talet. Det är 35 år sedan. Vad har ni för  publik i dag?

– Vi har en blandad publik. Många av dem som gillade oss på 1980-talet finns kvar. De kommer till våra spelningar, sjunger med och berättar att de gillade oss redan då för länge sedan. Det är alltid roligt. De gamla fansen är som en slags familj. Men vi har också unga lyssnare. Kanske har de unga fått höra om oss av sina föräldrar.

Hur kom det sig att du kom till Finland?

– Det var den vanliga historien, en finländsk flicka och romantik.

Fast egentligen heter du inte Paul Oxley?

– Jag heter egentligen Malcolm Campbell. Men det namnet var för svårt att uttala för finländarna. Det var av praktiska orsaker jag tog namnet Paul Oxley redan på 1980-talet.

Du har bott i Finland till och från i många år. Talar du finska eller svenska?

– Jag har bott i Ekenäs och i Vasa och umgåtts mycket med svenskspråkiga. Jag har lärt mig en del svenska. Nu bor jag sedan ett par år i Helsingfors i en ganska finskspråkig miljö. Tyvärr kan jag ingen finska. Finländare är så duktiga på engelska att jag sällan behöver försöka tala landets språk.

Många finländska musiker vill ut i världen med sin musik. Du som britt kom i stället till Finland och blev känd här. Är det lite bakfram?

– Ja det är sant, visst hade jag gärna velat att min musik skulle spelas också i England. När jag var ung ville jag att min mamma i England skulle få se mig på tv. Men jag gillar Finland och tycker om att leva och arbeta här. Och det är roligt att finländarna gillar min musik. Musikbranschen ute i stora världen är ganska galen i dag. För mig är det inte viktigt att vara känd. Men det är förstås roligt att min musik är omtyckt och spelas.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag och bandet jobbade i hela två år med skivan. Nu ser vi fram emot alla spelningar. Vi är ett verkligt live-band som trivs bäst att spela inför publik. – Men det var roligt att göra en ny skiva också. Jag tror det ska bli en till. Och så fortsätter jag att göra musik också för andra artister.

Det går inte att lyssna på nya skivan via någon musikströmningstjänst. Varför?

– Det var ett svårt beslut. Men jag gillar inte de här tjänsterna eftersom de inte betalar musikerna ordentligt. Därför bestämde vi att vår skiva finns att köpa i skivaffärerna eller via vår sajt på internet. Där kan man också ladda ner musiken mot ersättning.

 

1 svar på ”Paul Oxley gillar Finland”

  1. Bra artikel. Bra att ni även ta upp invandrare som är aktiva i Svenskfinland.

    IFISK, ordförande

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)