Penningspelandet begränsas

Text: Markku Juusola
Foto: Heidi Ahlström
Artikel publicerad: 21.11.2021

I Finland har vi länge diskuterat problemen med penningspel. Nu ska vi försöka minska penningspelandets skador effektivare än förut. I Finland är det bolaget Veikkaus som ordnar penningspel.

På Åland heter bolaget Paf. Veikkaus får varje år flera miljoner euro vinst från penningspelen. Veikkaus vinst delas ut till många goda ändamål inom kultur, vetenskap och till många organisationer. Därför har penningspel länge ansetts vara en bra sak.

De senaste åren har man ändå lyft upp ett stort problem. Det är en ganska liten andel av spelarna som står för en stor del av Veikkaus vinst. Bara 2,5 procent av spelarna står för hälften av Veikkaus vinst. Det är ungefär 70 000 personer. Det är lika många som invånarna i Vasa, Villmanstrand eller Tavastehus.

Nu minskar Veikkaus på penningspelen så att ingen ska spela för mycket. Veikkaus har tagit bort många spelautomater och minskat på reklamen. Idag kan man spela på spelautomater först efter att man har identifierat sig. För att kunna göra det behöver spelaren ett Veikkaus-kort eller ett betalkort som är kopplat till Veikkaus.

Den som spelar på spelautomater måste dessutom bestämma hur mycket hen får förlora. Det är tillåtet att förlora högst 500 euro på en dag och högst 2 000 euro i månaden.

Var ta pengar till goda ändamål?

Penningspelandet har minskat mycket sedan år 2019. Det har lett till ett annat problem. Veikkaus får in mycket mindre pengar av spelarna. Därför finns det mindre pengar att dela ut till goda ändamål. Teatrar, museer, idrottsföreningar, forskare och många organisationer är oroade. De får mindre pengar till sin verksamhet.

Just nu planerar man hur man i fortsättningen ska dela ut pengar. En möjlighet är att de pengar Veikkaus får in går direkt till staten. Sedan kunde staten ekonomiskt stödja kultur, vetenskap, idrott och organisationer på samma sätt som Veikkaus gör idag.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)