Petri Sirviö leder nu i Helsingfors

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 26.08.2014

Petri Sirviö är frontfigur för manskören Huutajat (Roparna). Kören har åkt runt i världen och ropat redan i 27 år. Nu leder Sirviö Kabelfabriken i Helsingfors.

Nu är du också VD för Kabelfabriken i Helsingfors. Vad ingår i ditt arbete?

– Jag sköter två stora fastigheter och verksamheten i dessa, Kabelfabriken och Södervik. Kabelfabriken är Finlands största kulturcentral. Hela 900 personer arbetar hos oss. Varje år besöker 200 000 personer Kabel- fabriken. Här finns till exempel tre museer, tolv gallerier, dansskolor och konstskolor. Många band har också träningslokal här. Vi har sammanlagt 250 hyresgäster.

Vad kommer att förändras på Kabelfabriken?

–Jag brukar tänka att hos oss är det andra som skapar verksamheten. Det ska inte bli några stora förändringar. Vi försöker ge en chans också åt projekt som inte är lönsamma men som annars är bra. Medborgarna är inte bara konsumenter. Hos oss kan kunderna också vara samarbetspartner som skapar något gott. Kabelfabriken är i gott skick. Men man anställer ju nya chefer för att de ska ändra något.

Vad är skillnaden mellan Uleåborg och Helsingfors?

– Storleken är en skillnad. Helsingfors är större och erbjuder säkert mångsidigare kultur. Men Helsingfors kunde lära sig av Uleåborg när det gäller att vara snabb, samarbetsvillig och modern.

Kommer manskören Huutajat att fortsätta med sin verksamhet?

–Vi har ändrat vår verksamhet så att kören kan fortsätta fast jag jobbar i Helsingfors. I Uleåborg finns det både en stor baskör och en grupp för nybörjare. Numera finns det också en egen liten avdelning i Helsingfors. Det är nu en annan person som leder körövningen i Uleåborg varje vecka. Själv leder jag kören ett par gånger per månad. I fortsättningen kanske kören ger bara en större konsert per år. Vi uppträder ändå var som helst bara tidpunkten är den rätta.

Vad minns du bäst från era uppträdanden?

– Man minns förstås det där fina ställena vi har uppträtt på. Också jubileumsårets uppträdande i Tammerforshuset var mycket lyckad. Och våra andra festkonserter har också varit trevliga. Ofta är de mindre uppträdandena också jättefina. Då kommer man närmare publiken på ett annat sätt än på en stor konsert.

Manskören Huutajat uppträder på 180-årsjubileet för författaren Aleksis Kivi  den 10 oktober i Nurmijärvi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)