Prova ett nytt vin!

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 11.04.2019

Linda Forssell är vinkännare. Hon skriver om viner både i Hufvudstadsbladet och i Affärsmagasinet Forum.

Hur blev du intresserad av vin?

– Jag är uppvuxen i Frankrike för min pappa jobbade där. Båda mina föräldrar var intresserade av vin så intresset föddes redan hemma i familjen. Mitt första riktiga jobb var på en restaurang. Där fick jag också lära mig mycket om viner.

Varför är vin intressant?

– Man kan alltid lära sig mera om vin. Det händer också hela tiden saker. Det kommer nya druvor och man börjar odla vin på nya områden. Det finns alltså nya viner att upptäcka. När matkulturen utvecklas, så utvecklas också vinkulturen.

Vad är det bästa med vin?

– Vin förenar människor och kulturer. Människor har druckit vin i tusentals år i stora delar av världen. Vin är något människor dricker tillsammans.

Hur ska man kombinera vin och mat?

– Det enklaste sättet är att välja mat man gillar och kombinera det med vin man gillar. Men det finns förstås en del regler. Den gamla regeln är att välja rött vin till kött och vitt vin till fisk. Det är en bra grundregel. Men man kan också bryta mot den. Det finns lätta röda viner som passar bra med fisk. Man kan då gärna kyla det röda vinet lite. Och så finns det fylliga vita viner som passar riktigt bra med kött, särskilt med ljust kött som kyckling.

– Ett annat bra råd är att fråga personalen på Alko. Där vet man mycket om vilka viner som passar med olika slags mat.

Du har också jobbat på Alko. Hurdant vin gillar finländarna?

– Människor tycker om att köpa vin som är lätta att känna igen. Jag minns att vin med djur på etiketterna sålde bra. Rödvin från Chile är finländarnas favoritvin.

Hur mycket måste man betala för att få ett gott vin?

– Redan för 12 euro får man helt bra vin. Jag tycker att vin som kostar mellan 15 och 25 euro är riktigt bra. Vin som är dyrare än 25 euro behöver inte vara godare.

Finns det någon trend inom vinkulturen just nu?

– Det kommer allt mera ekologiska viner. De är en trend som jag tror har kommit för att stanna. Sedan kommer det också naturviner. Naturviner görs på liknande sätt som för flera tusen år sedan. De har nästan inga tillsatsämnen. En del naturviner är goda, andra kan vara lite konstiga.

Hurdana viner dricker du helst själv?

– Jag har inget favoritvin. Jag gillar att testa nya viner. Jag gillar särskilt viner från Frankrike, Italien, Portugal och Österrike. Det är sällan jag köper samma vin två gånger efter varandra.

Kan du rekommendera något vin?

– Nu till våren tycker jag man kan prova på ett rosévin, kanske ett mousserande rosévin. Rosévin är mångsidigt. Det passar både med och utan mat. Titta efter ett rosévin från Australien. De vinerna har bra pris och smak som många gillar.

1 svar på ”Prova ett nytt vin!”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)