Raipe är det populäraste lejonet

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 25.03.2015

Framtiden ser bra ut för ishockeyn i Finland. Fast de unga spelarna borde träna mera, säger ishockeylegenden Raimo Helminen.

Kommer Kärpät att vinna i år igen Raimo Helminen?

– Det är konstigt om det inte blir några överraskningar. Kärpät är klar favorit, men lagets grepp kanske mjuknar när det inte har spelats några viktiga matcher på länge.

Du valdes till alla tiders Ishockeylejon år 2009. Hur kändes det?

– Det kändes trevligt förstås. Jag tror jag blev vald för att jag har spelat så många landskamper.

Vilka segrar kändes skönast under din landslagskarriär?

–Världsmästerskapet 1995 känns åtminstone så här efteråt allra bäst. Man måste uppskatta det guldet eftersom vi före det hade förlorat i finalen mot Sverige 1992 och mot Kanada 1994. Här i hemlandet var mästerskapet med Ilves 1985 det allra bästa.

Och vilka var de svåraste förlusterna?

– Det är jobbigast när det är jämnt men man ändå förlorar. En sådan match var VM-finalen mot Kanada 1994. I slutet av 1990-talet förlorade vi jämna finalmatcher mot både Tjeckien och Sverige.

Hur ser den finländska ishockeyns framtid ut?

– Framtiden ser bra ut. Fast det finns också många andra hobbyer som tar de ungas tid. Alla begåvade unga spelare tränar inte heller tillräckligt.

– Juniorträningen i Sverige ligger före Finland. Det är många fler unga svenskar än unga finländare som spelar i NHL.

Vilka är framtidens ishockeystjärnor?

– De första jag kommer att tänka på är Jesse Puljujärvi och Sebastian Aho från Kärpät och så Mikko Rantanen från TPS och Roope Hintz från Ilves. Dessa spelar redan som mycket unga i FM-ligan och i juniorlandslaget.

Hur skapar man ett framgångsrikt lag av skickliga spelare?

– Spelarna måste förbinda sig och spela tillsammans. Tränarens roll är viktig. I VM-turneringen 1995 lyckades tränaren Curt Lindström få laget att spela fint ihop.

– I till exempel VM kan också ett sämre lag överraska eftersom turneringen är så kort. Det är det kluriga med bollsporter.

Varför hejar en del av tammerforsarna på Ilves och andra på Tappara?

– Det finns ingen bra förklaring till det. Det beror på kompisarna och på traditionen i det egna hemmet. Själv började jag spela i Ilves för att mina kompisar fanns där.

Vad har du för jobb nuförtiden?

– Jag jobbar i ett företag i Tammerfors som sysslar med ljud och ljus. Just nu har jag inga tränaruppdrag. Men jag är nog intresserad av tränarjobb. Jag tänker inte lämna ishockeyn. Jag spelar 1-2 gånger per vecka i Haukio i Pyynikki. Det är en grupp äldre killar från Ilves som spelar där.

Hur har du fått ditt smeknamn Raipe?

–Det är så länge sedan att jag inte minns. Jag tror inte någon längre minns varifrån namnet kommer.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)