Rapparen Mercedes Bentso släpper loss sina känslor i ord

Text: Ella Airaksinen
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.03.2020

Mercedes Bentso heter på riktigt Linda-Maria Roine. Hon är en musiker som gör raplåtar. Hon skriver och rappar också om svåra upplevelser.

Linda-Maria Roine lärde sig tidigt att läsa och skriva. Hon skrev sina första texter redan som 4-åring. När Roine var 16 år gammal började hon skriva rapmusik.

Hur blev du en rapartist?

– Jag började gå i en rapskola med rapmusiker som ledare. En av ledarna var rapparen Pyhimys. Pyhimys läste mina texter och tyckte om dem. Han hjälpte mig igång med min karriär.

Har du upplevt fördomar i din karriär, för att du är en kvinna?

– I början av min karriär trodde folk inte att jag själv skrivit mina låtar. De sade att Pyhimys har skrivit dem.

– År 2017 deltog jag i en diskussion. Där fanns också rapartisterna Iso H och Jesse Markin. De sade att det inte finns begåvade kvinnliga rappare i Finland. Det kändes jättefräckt för jag satt ju bredvid dem.

Vad handlar dina sånger om?

– Många sånger handlar om mitt liv och mina upplevelser. Jag skriver om sådant som man borde tala mera om. Till exempel om våld i parförhållandet eller i skolan.

– Jag gillar att kombinera egna berättelser med filmvärlden. Jag blandar alltså ihop sanning och fantasi. Jag har fått idéer från till exempel TV-serien Twin Peaks.

– När jag skriver så får jag ur mig en massa känslor. Jag vill genom min musik säga att man ska kunna tala högt om alla känslor. Man får också tala om svåra känslor.

Vad ger dig mod att ta upp svåra saker i din musik?

– När jag var liten läste jag om kändisar som haft jobbiga upplevelser. Det gav mig krafter. Till exempel Victoria Beckham har berättat att hon blev mobbad i skolan. Genom kändisarnas berättelser förstod jag att man kan övervinna svårigheter.

– Nu vill jag genom min musik ge krafter åt andra människor. Jag vill berätta öppet om sådant som hänt mig. Jag har kunnat gå vidare i livet fast jag blivit mobbad och upplevt sexuellt våld. Ett offer för våld är aldrig skyldig till det som hänt.

Vad vill du säga till LL-bladets läsare?

– Det kan ibland kännas som om något skulle vara fel med dig. Ändå kan du klara dig bra i livet. Jag har ADHD och inlärningssvårigheter och ändå har jag kommit så här långt. Alla har egna styrkor och något de är bra på.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)