Sagan om fjället gjordes i Lappland

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.10.2020

Marko Röhr har gjort mer än 50 filmer och tv-serier. I december har Sagan om fjället premiär. Filmen handlar om naturen i Lappland och vid Ishavet.

Sagan om fjället är en fortsättning på Marko Röhrs tidigare naturfilmer Sagan om skogen och Sagan om sjön.

Har du alltid velat göra filmer?

– Jag visste redan som liten att jag ville göra film. Jag har gått på bio sedan jag var ung. Min andra hobby är dykning. Jag har tur som kan kombinera film och dykning som vuxen. Jag har gjort många filmer om livet under vattenytan.

Du har främst jobbat som filmproducent. Vad betyder det?

– Producenten deltar i de olika stadierna av filmskapande. Producenten letar efter bra berättelser och teman, utvecklar dem och skaffar pengar till filmen.

– En filmproducent måste ha stort tålamod. Det tar många år att göra en film. Först får man en idé. Därefter kan det ta till och med tio år innan filmen är färdig.

Hur är det att göra naturfilmer?

– Att filma naturen kräver flexibilitet. Naturen bestämmer själv vad den vill visa för kameran. Det blir mycket väntande. Kommer djuren ut ur sina gömställen? Blir det lämpligt väder?

– I Lappland skulle vi filma blommor. Dessa blommor blommar bara några dagar om året. Men så snöade det just när vi skulle filma. Vi fick inga bilder på blommorna. Men i stället såg vi björnungar. Vi fick härliga bilder på dem!

– Jag har gjort naturfilmer under lång tid. För 25 år sedan gjorde jag en TV-serie om fartygsvrak i finska vatten. Jag gjorde också en dokumentärfilm, Djupen under Island. Men jag kan absolut inte ensam göra det här jobbet. Att göra en film är alltid ett samarbete.

Hurdan är du som filmmakare?

– När jag blir ivrig över något så vill jag också göra det riktigt ordentligt. Det tar lång tid att lära sig att göra naturfilm. Man måste till exempel kunna använda en kamera under vattenytan om man filmar havet.

– Sagan om fjället är den tredje delen i en serie som betyder mycket för mig. Första delen, Sagan om skogen blev klar år 2012. Ingen trodde att publiken vill se naturfilmer på bio. Men det visade sig att många vill det.

Vad inspirerar dig? Varifrån får du idéer för dina filmer?

– Musik är viktigt för mig. Men jag kan inte själv spela något instrument. Jag beundrar folk som kan spela och komponera. Jag har lyssnat på musik och gått på klassiska konserter sedan jag var liten. Musiken ger mig idéer, väcker tankar och ger mer känsla till filmerna.

Har du redan planer för nya filmer?

– Jag har många nya idéer och planer. Jag vill kanske göra en skön och positiv komedi för en stor publik. Eller kanske jag gör en historisk film om den finska arméns underrättelsetjänst och fjärrpatruller. Det skulle koppla samman en naturfilm med en berättelse om vänskap.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)