”Säkerheten är viktigast”

Text: Maria Österlund
Foto: Lotta Winter
Artikel publicerad: 22.05.2019

Lotta Winter jobbar som flygvärdinna på Finnair. Det har hon gjort i 41 år.

Hur blev du flygvärdinna?

– Jag hade två mostrar som jobbade som flygvärdinnor. Det var så jag fick idén. Jag vet inte om det var mitt drömyrke, men visst har jag trivts.

Vad gör en flygvärdinna?

– Det viktigaste i vårt jobb är att sköta säkerheten. Det är det vi får mest utbildning för. Vi får lära oss vad vi ska göra i olika situationer. Vi kan första hjälp och vi vet vad vi ska göra om någon blir sjuk. Vi kan evakuera ett plan. Det får ta högst 90 sekunder att få ut alla människor. Att servera mat och kaffe är bara en liten del av jobbet, säkerheten är det viktigaste.

Har du varit med om någon farlig situation?

– Ingen olycka, men en gång har jag varit med om en nödlandning. Planet fick fel på ena motorn som stannade. Vi landade med bara en motor i Köpenhamn. Allt gick ändå bra.

Hur gör ni om någon blir sjuk?

– Vi har mediciner ombord. Om det är något allvarligt ringer vi en läkare. Det finns ett telefonnummer som personalen på alla flyg kan ringa. Där svarar läkare som ger råd. Vi kan också fråga om det finns någon läkare bland passagerarna som kan hjälpa.

Hurdana arbetstider har ni?

– Vi har ett visst antal timmar vi ska flyga varje månad. Vi får själva välja sex dagar som vi har ledigt varje månad. Annars är det arbetsgivaren som bestämmer när vi jobbar och när vi är lediga. När vi flyger korta flygningar kan det bli flera städer på en dag. Efter en resa till Asien får man tre dagar ledigt.

– Arbetstiderna är mycket oregelbundna. Det är tungt ibland. När man flyger långt gör tidsskillnaden i olika länder det extra tungt. Men på långflygningar har personalen möjlighet att vila. Det finns sängar för personalen. Halva personalen får vila och halva jobbar, sedan byter man.

Många blir trötta när de reser långt. Har du några råd?

– Jag tycker det är bäst att anpassa sig så snabbt som möjligt till tiden där man är. Man ska sova när man är trött och inte fundera på vad klockan är hemma i Finland.

– När man flyger ska man äta lite och lätt. Man ska undvika alkohol men dricka mycket vatten.

Hur många länder har du besökt?

– Oj, det är många. Ungefär 50 länder.

Hur är det att jobba med passagerare från olika länder?

– Vi har fått utbildning om olika kulturer. Folk från olika länder är lite olika men alla är trevliga. Japaner är kanske extra vänliga. En speciell sak vi måste veta om kineser är att de vill ha hett vatten att dricka. Kineser dricker inte kallt vatten.

Får flygvärdinnor flyga gratis på fritiden?

– Nej, men vi kan få köpa flygbiljetter billigare. Fast vi får komma med på planet bara om det finns lediga platser.

Vilka egenskaper ska man ha för att jobba som flygvärdinna?

– Man ska gilla kundservice, gilla människor och gilla att resa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)