Att samla på gamla saker kan vara en trevlig hobby

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Juha Samela
Artikel publicerad: 21.12.2022

Redan länge har människor haft som hobby att samla på gamla pengar. Många samlare är fortfarande intresserade av gamla pengar. Att samla på frimärken är också en populär hobby. Många tycker också om att samla på gamla kärl.

Många människor har som hobby att samla på något. Samlande passar alla åldrar. Det går att samla på nästan vad som helst, men fortfarande är gamla föremål kanske populärast.

Det är lätt att samla på frimärken

En person som samlar på något kallas för samlare. Det är till exempel lätt att börja samla frimärken. Frimärken finns det mycket av och de är billiga. Dessutom tar frimärken väldigt liten plats.

Det finns över 70 frimärksklubbar runtom i Finland. Klubbarnas medlemmar ordnar bland annat utställningar med frimärken.

Frimärkssamlare kallas filatelister. Många frimärkssamlare samlar också vykort.

En frimärkssamling en kan till exempel handla om ett visst tema eller ett land. Frimärken från ens egen hembygd kan till exempel vara intressanta.

Det lönar sig att kolla upp värdet på gamla pengar

Om du äger gamla sedlar och mynt kan du be en specialist berätta hur värdefulla de är. I butiker som säljer gamla pengar finns det skickliga försäljare.

Hur mycket gamla pengar är värda beror på i vilket skick sedlarna och mynten är. Hur mycket det har tillverkats av dem inverkar också.

Många gamla pengar är vackra. Till exempel har metallmynt dekorationer och bilder av kungar från gamla tider.

Gamla sedlar måste hanteras försiktigt, eftersom de lätt kan rivas sönder. Frimärken och gamla pengar ska gärna förvaras i lämpliga mappar.

Gamla pengar berättar om historien. Bilden visar tyska mark och svenska kronor.

Gamla föremål är intressanta

Gamla kärl finns på loppmarknader och i antikaffärer. I antikaffärer kan försäljarna berätta mera om föremålen. Ibland kan försäljarna berätta hur kärlen använts eller hur de är tillverkade.

Alla typer av gamla föremål säljs också på nätet. Om ett föremål är väldigt dyrt är det en bra idé att ta reda på värdet från annat håll innan du köper. Det kan finnas bedragare på nätet och på olika webbtjänster.

Det lönar sig inte att kasta bort gamla saker

I garderober och skåp kan du hitta föremål som inte längre behövs. Det lönar sig att ta reda på föremålens samlarvärde innan du slänger bort dem. Det som är skräp för någon är värefullt för någon annan.

Till exempel samlar många människor på gamla videokassetter och vinylskivor. Samlare är särskilt intresserade av föremål och varor som inte längre tillverkas.

Mer information om att samla frimärken och mynt hittar du på webbadresserna:

www.sfu.se

www.mynthuset.se

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)