Samtalsämnet: Vi behöver kulturen

Text: Betty Marschan, källor HBL, Kansallisteatteri
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.01.2022

Många människor tycker om att gå på teater och konserter. Men coronapandemin har stoppat många kulturevenemang. Många som jobbar med kultur har det svårt nu. Kultur betyder bland annat teater, muséer, film och musik.

Musiker, konstnärer och skådespelare jobbar hårt för att klara sig. Många får ganska lite pengar för sitt jobb. Många konstnärer jobbar som frilans. Det betyder att de jobbar med projekt då det finns jobb. De som jobbar som frilans har inte en arbetsgivare. En frilans får inte lön varje månad. Därför behöver de alla slantar de kan få ihop för att leva.

Coronapandemin har stängt teatrar och konserthallar. Publiken kan inte njuta av kultur och konstnärerna kan inte göra sitt jobb och blir därför utan lön. Många är därför olyckliga. Och en del är arga och besvikna. Till exempel teatrarna har gjort allt för att publiken ska vara trygg i salongen. Städningen har varit noggrann och skådespelarna gjort många coronavirustest för att inte smitta andra.

– Det är märkligt att vi måste stänga ner kulturen för säkerhets skull, säger Antti Timonen i Hufvudstadsbladet. Timonen är ordförande för Skådespelarförbundet i Finland.

– Man stänger hela kulturbranschen utan att säkert veta om det hjälper att stoppa viruset. Varför får man äta lunch på en restaurang men inte se en teaterföreställning? Ingen har kunnat visa att coronaviruset smittat på teatern.

Tusentals konstnärer blir utan jobb när kulturen stoppas. Det är svårt att leva utan pengar. Men det är också illa för publiken. Kultur är en viktig del av samhället. Fina tavlor, vacker musik och teaterupplevelser behövs för att pigga upp i vardagen.

När pandemin stoppar kulturen så försöker konstnärerna hitta nya sätt att nå sin publik. Muséer har virtuella utställningar. Och man kan se opera och teater via webben. Men det är inte samma sak som att besöka kulturevenemang på riktigt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)